O campanie electorala cu multi bani si pasiuni puternice

 

Spre deosebire de campaniile electorale pentru alegerile locale de acum patru si de acum opt ani, cea din acest an arata deja o mobilizare financiara, motivationala si emotionala fara precedent. Primarul si-a alcatuit bugetul in asa fel incit sa cheltuiasca zeci de milioana de euro pina la alegeri. Pentru el, Primaria este “totul sau nimic”. Viitorul sau in partid (PSD), unde acum este vicepresedinte la nivel national, depinde esential de fotoliul de primar. Daca nu-l va mai avea, va pierde orice funtie, deci influenta, atit pe plan local, cit si pe plan national.

Irina Schrotter, care deja a intrat pe piata politicii cu multi consilieri (in frunte co sotii Saftoiu) si multi bani, si-a facut aproape un scop existential din detronarea primarului. Atita energie si pasiune vezi rar la un candidat. Vazind-o, uneori o compari cu o femeie inselata care cauta razbunare. Cred ca va fi foarte important pentru ea felul in care isi va struni “gelozia” in campania electorala.

Fostul rector Dumitru Oprea este insa suspect de tacut. In timp ce primii doi candidati au inceput campania, rectorul nu a facut inca nici o miscare. Problema sa pare a fi relationarea cu infrastructura de campanie, cea a democratilor, si, in particular, cu deputatul Movila. Din gesturile mici pe care le face, poti trage insa concluzia ca Dumitru Oprea clocoteste. Unele reactii sint disproportionate fata de evenimentele la care se raporteaza. Rareori am vazut un om mai ambitios, iar ambitia este principalul sau motor. Din cite imi dau seama, domnia sa nu a gasit inca o solutie financiara campaniei, ceea ce arata un handicap serios de “relationare”.

Ma mira oarecum intrarea in lupta a ministrului Cristian Adomnitei, deoarece el stie ca nu are sanse de cistig. De fapt, nu si-a dorit acest lucru si a facut-o pina la urma oarecum fortat. Cred, de aceea, ca pina la alegerile din toamna va cere compensatii pentru gestul sau de sacrificiu. Iar acestea ii vor pune la grea incercare abilitatile deputatului Relu Fenechiu – a carui importanta pe scena politica mi se pare umflata de presa – de a-si struni tabara de la Iasi.

Pasiuni mari au fost aprinse si de campania pentru sefia Consiliului Judetean, indiferent daca va fi vot uninominal sau pe liste de partid.

 

Constantin Simirad face echilibristica de balet intre tabara senatorului Ion Solcanu si cea a primarului Nichita, sperind sa obtina nominalizarea de la PSD, in dauna lui Lucian Flaiser.

La PD-L – senatorul Dan Carlan – caruia solutia cu Dumitru Oprea la Primarie nu prea i-a convenit – va face tot posibilul sa directioneze resursele pe care le controleaza in partid spre propria-i campanie. Acesta ar putea fi, de altfel, un motiv serios de cearta cu rectorul Oprea

In fine, daca deputatul Fenechiu mai poate spera ceva de la aceasta campanie, singurul loc unde poate avea un oarecare cistig este Consiliul Judetean. Cred ca mizeaza pe o alianta majoritara post electorala cu PSD, in care sa obtina posturile de vicepresedinti.

Mizele fiind mari, ma astept la o campanie furtunoasa si lipsita de menajamente.

1 comentariu la “O campanie electorala cu multi bani si pasiuni puternice”

  1. Ziarul Strada Mare a scris:

    Potul e mare de tot!