Iasi – 600,25

Pe site-ul primariei puteti citi privilegiul dat de domnitorul Alexandru cel Bun tuturor negustorilor care faceau comert cu tatarii la 6 octombrie 1408.

papyrus1.jpg

Veti afla de acolo ca la vremea respectiva Iasul era loc de vama si ca pentru fiecare vita dusa peste Prut trebuiau platiti cite doi grosi, iar la o suta de oi taxa era de 30 de grosi, ceea ce inseamna un raport cam de sase oi la o vita. Privilegiul respectiv, lasa sa se inteleaga site-ul primariei Iasi, este motivul in virtutea caruia sarbatorim anul acesta 600 de ani de la atestarea orasului.

Sarbatorim este un fel de a zice, deoarece pina acum, si iata au trecut deja trei luni, programul pus pe roate de primar si de comisia special constituita pentru aceasta sarbatoare nu a fost definitivat. Lucrul pare de mirare si nu ma asteptam la atita tacere, mai cu seama ca avem de-a face cu un an electoral. Sa fiu sincer, nu credeam ca primarul Nichita, dar si ceilalti candidati, nu vor fructifica o asemenea ocazie pentru a-si spori imaginea in timpul scurs intre Anul Nou si primul tur al alegerilor locale. Ba chiar credeam ca vinul si berea vor curge din belsug prin cartiere, ca micii vor fi impartiti gratis pe strazi, in vreme ce echipele de campanie ale candidatilor vor preamari in fata multimii atit figura domnitorului Alexandru cel Bun, cit si cea a candidatului liberal, democrat, social-democrat sau independent.

Eram indreptatit sa cred asta, mai cu seama prin prisma experientei Sarbatorilor Iasului de anii trecuti, la care, pe de o parte este sarbatorita Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea orasului, prin cozi lungi la racla-i de argint, iar pe de alta parte se degusta îndelung din primul vin, pe platoul de la Hala – la botul calului, in cartiere – la coada la mititei si la coaste de purcel sau la Palatul Roznovanu, in sala mare a Primariei – la gustari mai alese.

Anul trecut, daca va amintiti, sarbatorile au tinut o saptamina si s-au terminat apoteotic, cu focuri de artificii care au durat aproape o ora. Credeam, prin urmare, ca anul acesta va fi o perpetua sarbatoare, impatrita ca putere, daca punem la socoteala faptul ca patru candidati au interese electorale mari. Dar iata ca lucrurile nu stau chiar asa, si in afara de citeva comunicate, care anuntau ca la primarie se lucreaza pentru definitivarea programului, si o intilnire cu bataie mai lunga referitoare la soarta orasului, nu s-a mai pomenit mare lucru de Iasi 600.

Cred cumva ca, de unde in alti ani veselia afecta firesc pe toata lumea, ca la o nunta la cort, de la primar la palmas, odata ce a devenit un subiect de studiu, ba chiar o sarcina si un test civic, figurile principale ale administratiei au cam sfeclit-o. Cum ar veni, la bitiiala si la batuta se pricepe toata lumea, dar atunci cind treburile devin serioase si participantilor li se cere sa îmbrace fracul, brusc ii loveste paralizia membrelor.

Iasi 600 sau 600,25, tinind cont ca a trecut deja un sfert de an, este un test civic si administrativ. Primarul a pus deja la bataie nu mai putin de 70 de miliarde de lei. Inutil sa mai spun ca, dupa experienta Sibiului de anul trecut, stacheta care trebuie trecuta s-a inaltat considerabil.

Edilii nostri amina prezentarea planului detaliat si a manifestarilor pe care le-au pregatit, simtindu-se slabuti la acest capitol. Alte personaje stau si asteapta, gata sa critice productiile primariei. Cred ca pina la urma va iesi o cearta pe cinste in care se va spune ca banii publici, daca nu au fost sterpeliti pur si simplu, atunci sigur s-au dus pe sinecuri, la amici si la clienti politici. Primarul va striga ca opozitia a stat gura-casca si n-a avut o idee mai de Doamne- ajuta. Vacarmul va conveni la toata lumea, pentru ca in galagia generala fiecare isi va putea ascunde betesugurile.

1 comentariu la “Iasi – 600,25”

  1. un iesean a scris:

    Iasi 600 si Nikita zero barat; unde nu-i competenta, nici D-zeu nu cere….