Intre prostie si birocratie
Wednesday, 9 April 2008Ma intriga resemnarea autoritatilor in fata birocratiei care intirzie sau pune fundamental in pericol citeva proiecte esentiale pentru dezvoltatea orasului si a judetului.
Sint disperat de lentoarea statului, in forma sa de mamut national sau de broasca testoasa locala, si de zadarnicia semnalelor publice ca stimuli ai miscarii acestora.
Cu riscul de a ma repeta, voi trece in revista principalele investitii de acest tip: aeroportul, soseaua de centura a orasului, lucrarile de consolidare la Palatul Culturii si Teatrul National, infrastructura rutiera de la intrarea in oras dinspre Letcani. Toate au fost teme de campanie electorala in urma cu patru ani, iar acum abia de au trecut de faza de proiectare sau de prima alocare a fondurilor.
M-am convins, de-a lungul timpului, de faptul ca birocratia este un dat de care nu poti scapa, cel putin aici, la noi. Prin urmare, nu pledez pentru o situatie ideala si nu critic in necunostinta de cauza. Dar am vazut, si nu o data, situatii care confirma zicala “omul sfinteste locul”, adica proiecte salvate prin implicarea persoanelor care si-au asumat o cauza sau o functie publica.
Imi este greu, prin urmare, sa pun doar pe seama birocratiei faptul ca in decursul unui an n-au fost identificati, de exemplu, toti proprietarii terenului necesar constructiei noii piste de la Aeroport si, drept consecinta, s-au pierdut zeci de miliarde de lei destinati proiectarii pistei si inceperii lucrarilor.
Apoi, mi-e greu sa inteleg pasivitatea cu care sefii de la Palatul Culturii si Teatrul National accepta taraganarea refacerii acestor cladiri, sumedenia de motive, legale, fireste, pe care o aduc drept acoperire. Nu cred ca vreunul dintre ei ar sta cu miinile in sin daca propria-i casa s-ar scufunda pe zi ce trece. Nu cred ca ar accepta tragedia invocind motive legale referitoare, de exemplu, la asigurari sau la negocieri interminabile. Sint convins ca ar grabi lucrurile si ar gasi solutii, tot legale, pentru indepartarea inconvenientelor. Sau, in cel mai rau caz, ar urla ca din gura de sarpe si ar atrage atentia asupra disperarii lor.
Nu inteleg, iarasi, de ce autoritatile nu au gasit o rezolvare pentru a evita sensul giratoriu prognozat sa se construiasca in dreptul ERA Park de la iesirea din Iasi. Cred ca e limpede (am vazut asta in mai multe rinduri la Sibiu) ca acolo vor fi blocaje mari de circulatie. Firmei constructoare i s-ar fi putut pune in vedere sa extinda pasarela, care traverseaza calea ferata, peste soseaua Iasi-Letcani.
Replicile autoritatilor la asemenea nedumeriri sint spuse, de obicei, cu jumatate de gura si invoca motive birocratice, uneori hilare, prostesti chiar, de la negocieri indelungate cu nu stiu cine, pina la dificultatea de a cauta in arhive sau chiar faptul ca angajatii sint in concediu.
Constat, in paralel, ca mai toate investitiile imobiliare private din Iasi reusesc sa rezolve problemele similare cu mare rapiditate. In urma cu patru ani, cea mai mare investitie era hotelul Europa al d-lui Ionescu. Acum, deja sint in pragul finalizarii citeva asemanatoare ca pondere financiara (Green village, Dream village), au fost construite citeva cartiere de vile si sint in stadiu avansat proiecte care presupun construirea in locatii delicate, pentru care sint necesare zeci sau sute de avize.
E un truism sa mai spui ca exista o mare diferenta de atitudine, de abordare in mediul privat fata de cel public. Si ca in aceste momente orasul si judetul au nevoie de oameni activi, energici, care sa-si asume obiectivele promise si sa le gestioneze cu metodele unui administrator privat in interes public.
Este regretabil si revoltator ca Iasul este pe cale sa rateze principalele obiective de infrastructura, in conditiile in care a avut si are mai multi ministri cheie in Guvern. O ocazie deosebita este irosita lamentabil. Functiile publice din administratia locala se dovedesc a fi un rezervor de birocratie, de coruptie si demagogie. Sa stai cu banii in cont si sa nu misti un deget, invocind abia ingaimat – de teama de a nu deranja pe cineva mai sus pus – birocratia, inseamna nici macar sa fii prost, ci chiar periculos pentru interesul public.