Vinuri de manufactură de la Cramele Rotenberg

» Data: 21/05/2010 » Secţiunea: Evenimente, Vinuri

Marti, 25 mai ora 18.00, la magazinul Good Point din Iasi vom avea parte de o degustare de vin cu totul iesita din comun. Oaspetele, Mihail “Mişa” Rotenberg, proprietarul Cramelor Rotenberg din Ceptura, va povesti cum a ajuns din postura de inginer IT (inventator al Wireless Broadband Access si fondator BreezeCOM, prima companie din lume care a produs placi de retea wireless) la statutul de producator al celui mai bun Merlot din Romania.

Fascinanta povestea a lui Mişa Rotenberg incepe asa: “Am achizitionat o ruina in centrul comunei Ceptura de Jos, numita Crama Veche. Am reconstruit-o, readucand-o la viata… Vinul rosu este fermentat in vase semi-deschise, cu scufundarea manuala a caciulii, samburii sunt scosi dupa prima saptamana de fermentare, eliminand cea mai mare parte a taninurilor rele, amare si ierboase. Cu toate ca este scump si neindustrial, acest procedeu confera vinurilor o finete deosebita, de neatins in “inoxuri”. Cele 2 beciuri suprapuse permit un flux tehnologic gravitational in care vinul nu este agresat de pompe. Trecerea vinului din vasele de fermentare in butoaie si din butoaie in sticle se face sub influenta greutatii proprii. Evitam filtrarea mecanica. Vinul nostru este limpezit cu albumina din albus de oua, atunci cand este necesar”.

Cine este curios sa afle restul povestii si sa guste celebrul Merlot Rotenberg este mai mult decat binevenit la eveniment.

In continuare va propun o scurta descriere a celor 4 vinuri de la Cramele Rotenberg care vor fi prezentate marti de catre Mihail Rotenberg la magazinul Good Point:

Rotenberg Rose Ceptura 2009
Vin rose sec, viu, puternic si reconfortant, de culoarea somonului proaspat, cu arome exotice de papaya, mango si lici. Vinul este dedicat restaurantelor de top, delicateriilor, magazinelor specializate.

Rapsod Merlot Ceptura 2008
Vin rosu sec nefiltrat, puternic dar catifelat, placut si echilibrat, aminteste coacazele si ciresele negre. Accentele de ciocolata si vanilie provin de la invechirea partiala in butoaie de stejar. Vinul este dedicat consumului larg.

Menestrel Merlot Ceptura 2007
Vin rosu sec nefiltrat, corpolent, lung si intens colorat aminteste visinele zaharisite de dulceata, cu tonuri de ciocolata, caramel si ierburi aromate. Vinul este dedicat restaurantelor si lanturilor de magazine. A obtinut 83 de puncte la degustarea organizata de Vinul.ro.

Rotenberg Merlot Ceptura 2007
Vin rosu sec, foarte corpolent si lung dar catifelat, cu accente de cirese negre, gem de prune,  vanilie,  ciocolata umpluta cu cafea, piper si lemn exotic. Vinul este nefiltrat si invechit 18-24 luni in butoaie noi de stejar romanesc, fara ca in procesul de fabricatie sa fi folosite pompe (crama gravitationala). Potential de invechire 8-15 ani. Vinul este dedicat restaurantelor de top, delicateriilor, magazinelor specializate.

Degustarea este organizata impreuna cu revista Vinul.ro. Intrarea se face pe baza de invitatie. Mai multe informaţii puteţi obtine direct de la magazinul Good Point din Iasi, telefon 0232-244.423.

Update: un material video si fotografii de la degustare puteti gasi AICI.

Referinte suplimentare:

Autor: Răzvan Avram

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Evenimente, Vinuri

5 comentarii la “Vinuri de manufactură de la Cramele Rotenberg”

  1. George si Elena Botea a scris:

    Am trait bucuria unei intalniri cu Misa Rotenberg si vinurile lui, in primavara acestui an, si am descoperit un om deosebit care exprima simplu pasiunea pentru lucrul bine facut.
    Am descoperit ca vinul lui Misa Rotenberg e un vin special facut din: struguri, stiinta, pasiune. Rezultatul: un vin inegalabil, curat, adevarat, care transforma momentul degustarii intr-unul exceptional.
    Vinul lui Misa Rotenberg are toate calitatile si inca ceva: suflet!

  2. Ciprian Ouatu a scris:

    O seara interesanta, vinuri pline de pasiune. Mi-ar fi placut insa ca audienta sa aiba o atitudine mai eleganta fata de invitatul serii, dl. Misa Rotenberg.

  3. un invitat a scris:

    dlui Ouatu
    Interesante vinurile, cel mai mult mi-a plăcut Menestrelul. Cât despre eleganţă, nu mi-e clar ce ar fi trebuit să facă audienţa. Să-l perie pe dl Mişa? Nu cred că ăsta a fost scopul degustării.

  4. Ciprian Ouatu a scris:

    Nu despre “periere” vorbeam, ci despre respectul pe care audienta trebuie sa-l arate fata de vorbitor, fie el organizator sau invitat. Zumzetul acela permanent a acoperit multe discutii interesante.

  5. Idle Living a scris:

    Dragi prieteni, ma bucur sincer ca am participat la un eveniment la care publicul a fost suficient de avizat, a avut o opinie proprie si a dorit s-o exprime. Nu e nimic rau in asta, ba din contra! Cat despre zumzet, sunt convins ca dupa cel de-al patrulea vin toata lumea simtea nevoia sa povesteasca…

© 2010 Slow Food | Ziarul De Iasi