Tocanita cu ceapa verde

» Data: 07/03/2009 » Secţiunea: Reţete

Chiar daca primavara a venit doar in calendar, eu zic ca nu mai intarzie prea mult. Si, oricum, ingredientele de mai jos deja se gasesc pe tarabe, asa ca parerea mea sincera este ca a sosit momentul sa incercam aceasta grozava reteta de sezon. Drept pentru care, cu toate scuzele de rigoare pentru cei care tin post (va rog, incercati reteta asta dupa Pasti, ca n-o sa va para rau!), as zice sa trecem la treaba, ca avem oleaca de povestit.

Aveti nevoie, pentru 4 persoane, de 1 kg carne (de pasare, de porc sau de vita), 2-3 cepe uscate, 3-4 legaturi de ceapa verde, 1/2 capatana de usturoi (sau o legatura, daca-l gasiti verde), 4 rosii (sau echivalentul in suc ori bulion), 1 ardei gras, vin alb, ulei, marar, patrunjel, sare si piper.

Grijiti carnea cum se cuvine si taiati-o cubulete. Tocati marunt ceapa uscata, la fel si usturoiul (daca-i din cel uscat) si puneti-le la calit in ulei. Cand se-nmoaie putin, adaugati carnea. Mai caliti vreo 5 minute, amestecand din cand in cand, stingeti cu un paharel de vin alb sec, puneti capacul si lasati la innabusit pana e carnea aproape gata (daca lichidul dispare inainte de termen, ceea ce, mai ales la vita, e foarte probabil, completati tot cu vin). In timpul asta, curatati rosiile de pielite si samburi, tocati-le marunt, hacuiti maruntel si ardeiul (dupa ce l-ati spalat si curatat, fireste!), asijderea ceapa verde (dimpreuna cu usturoiul, daca-i verde si el) si adaugati totul la carne, atunci cand ziceti ca a sosit momentul. Daca zeama vi se pare insuficienta, mai adaugati nitel vin si lasati totul sa fiarba vreo 10 minute. Daca aveti timp, cand incepe mancare sa fiarba din nou, bagati oala in cuptorul incins: o sa aiba nevoie de vreo jumatate de ora, dar va fi mai bine (iar sfatul asta e valabil in cazul oricarei mancari cu sos). Cand e gata, reglati de sare si piper, presarati verdeata tocata marunt, puneti capacul si incepeti sa mestecati mamaliga, ca acusi vine lumea la masa.

Alte tertipuri? Pai daca va place mancarea mai picanta, un ardei iute, curatat de seminte si vinisoare, tocat marunt si pus la calit odata cu ceapa n-are ce sa strice. Sau (toamna, mai ales) puteti pune vreo 4 ardei, insa copti, curatati si taiati. Dupa cum s-ar putea sa va placa niste cimbru, adaugat in oala odata cu rosiile.

Vinul? Pai depinde de carnea folosita si cat e ea de grasa. Eu as opta pentru un Merlot de Minis la purcelul slab, o Zghihara de Husi la pasare si un Cabernet de Recas la vita (sau la porcul gras)

Autor: Costachel

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Reţete

3 comentarii la “Tocanita cu ceapa verde”

  1. offf a scris:

    offff,e o zapaceala in explicatia ta, sper sa-mi iasa mancarea,offfffffff!!!1

  2. Anonymous a scris:

    buna mancare, rea, preparare

  3. katy a scris:

    mmmmmm buna rau si cu mamaliguta miau,miau

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi