Tobia: esenta de Rioja

» Data: 09/02/2009 » Secţiunea: Evenimente, Vinuri

Saptamana aceasta (intre 11 si 14 februarie) vom avea ocazia sa degustam la Iasi vinurile podgoriei Tobia din nordul Spaniei. Bodegas Tobia este o intrerprindere familiala ce isi concentreaza activitatea pe 3 game de vinuri: de autor, de rezerva si vinuri tinere (din anul curent). Podgoria se afla in San Asensio, in nordul Spaniei, in comunitatea autonoma La Rioja, regiune viticola cu traditie unde se produc cele mai bune vinuri din Peninsula Iberica.

harta-rioja

Podgoria Tobia reprezinta o podgorie de autor, patron fiind Oscar Tobia. Oscar si-a fundamentat proiectul pe pasiunea sa de a prelucra vinurile si pe dragostea si respectul pentru o regiune care poarta un nume de vin – La Rioja, locul sau natal. Astfel, spiritul sau inovator il calauzeste in 1996 pentru a creea primul “Rosado Fermentado in Barrica” (Rose Fermentat in Butoi) din Spania.

Podgoria Tobia are 85 de hectare cu vie, prelucreaza anual 700 de tone de struguri din care produce 400.000 de sticle de vin. Soiurile de struguri cultivate pe podgorie sunt atat rosii (Tempranillo, Garnacha, Mazuelo si Graciano) cat si albe (Viura si Malvasia).

Oscar Tobia ne deconspira secretul vinului sau: “Pentru o vinificare de calitate trebuie procedat astfel incat protagonistii acestui proces sa fie pamantul, via si strugurele. Eu am o interventie minima: strugurii trebuie sa se exprime la maxim si sa se creeze o legatura speciala intre vin si butoi”.

Vinurile Oscar Tobia, in special cele rosii, sunt atent supravegheate in evolutia lor cat mai naturala de catre vinificator, iar, pentru a asigura puritate si concentratie aromatica cat mai mare, vinurile rosii nu sunt filtrate.

gama-tobia

Magazinul specializat de vinuri Good Point din Iasi, strada Sfantul Lazar 45, va gazdui de miercuri si pana sambata “Weekendul sticlelor deschise – Tobia”. Astfel, miercuri (11 februarie) si joi (12 februarie) de la ora 18.00 vor fi degustari ghidate (cu somelier) pentru urmatoarele vinuri:

Vineri (13 februarie) si sambata (14 februarie), in “zilele sticlelor deschise – Tobia”, clientii magazinului Good Point vor putea degusta gratuit vinurile Oscar Tobia. Relatii suplimentare si rezervari se pot obtine la sediul magazinului sau la telefon 0232-244.423.

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Evenimente, Vinuri

2 comentarii la “Tobia: esenta de Rioja”

  1. Costachel » Blog Archive » Vinurile Tobia a scris:

    […] degustarea de vinuri Tobia sper ca n-ati aflat doar de aici sau de prin presa, ci v-ati facut timp sa mergeti pana la magazinul Good Point pentru ca nasul si […]

  2. Vinurile Tobia | Costachel | Retete, vinuri si putina conversatie la masa a scris:

    […] degustarea de vinuri Tobia sper ca n-ati aflat doar de aici sau de prin presa, ci v-ati facut timp sa mergeti pana la magazinul Good Point pentru ca nasul si […]

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi