The Economist despre preparatele traditionale

» Data: 20/01/2009 » Secţiunea: Slow Food

The Economist, in ultimul numar (dublu) al anului 2006, publica un articol interesant (din pacate, nu puteti citi decat inceputul fara abonament), care ar fi de interes si pentru publicul din Romania. Este despre diferitele moduri traditionale de pastrare a carnii (sarare, afumare etc). Cum The Economist nu se ocupa cu fleacuri, ar fi interesant de vazut care este motivul publicarii acestui articol (care se intinde pe trei pagini, mult mai mult decat unele subiecte de politica internationala sau economie).

The Economist – este stiut – si-a castigat reputatia si prin faptul ca a stiut intotdeauna sa fie conectat la realitatile globale, sa (dis)cearna subiectele cu-adevarat importante de cele numai aparent importante, sa le prezinte intr-o maniera clara, plina de talent jurnalistic, sa identifice si sa promoveze tendinte. La fel si acest articol, atrage atentia celui care vrea sa inteleaga, ca a trecut vremea preparatelor de supermarket, traditia revine la putere, dar nu neaparat ca o simpla moda, ci din motive bine intemeiate, care tin de sanatatea alimentatiei, de gust bun, de “valoare”.

Potrivit revistei, pana si autoritatile din domeniul sanitar din SUA au reusit, pana la urma, sa inteleaga ca productia in stil traditional a celebrelor “jamon iberico”, “baccalhau”, “prosciuto di Parma”, “saucisson” nu-i va ucide pe consumatorii americani, chiar daca nu respecta normele HACCP sau ISO… astfel incat, de la anul, aceste tipuri de produse – fabricate dupa metode vechi (unele) de mii de ani, in conditii de igiena care pana acum ar fi fost inacceptabile in SUA – vor fi admise la import in State.

The Economist mai citeaza cazuri de afaceri de succes construite pe aceasta (deocamdata) nisa, dar si o intoarcere, o rasturnare a preferintelor omenilor constienti catre produse gustoase, sanatoase, naturale.

Ramane in continuare intrebarea-cheie a Revolutiei Plescoi: noi, in Romania, ce-avem de gand sa facem?

Autor: Cezar Ioan

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Slow Food

Comentariile sunt dezactivate.

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi