Test istoric pentru vinurile româneşti de la raft

» Data: 14/11/2009 » Secţiunea: Ştiri, Vinuri

premiile-de-excelenta

55 de vinuri româneşti cumpărate de la rafturile magazinelor au fost premiate de un juriu autohton şi internaţional reunit de către revista de specialitate Vinul.Ro. În total, la concursul „Premiile pentru excelenţă Vinul.Ro” au participat 168 de vinuri. Concursul reprezintă o premieră naţională prin faptul că probele evaluate de către specialiştii români şi străini au fost cumpărate din magazine, şi nu furnizate de către producători, gradul de relevanţă pentru consumator fiind maxim.

Concursul „Premiile pentru Excelenta Vinul.Ro“ s-a desfăşurat în perioada 8-11 noiembrie 2009, la Centrul Aroma din Corbeanca. O vastă selecţie reprezentativă de vinuri romaneşti achiziţionate direct de la raft a fost analizată şi evaluată de un juriu format din jurnalişti străini specializaţi în domeniul vinului şi jurnalişti şi specialişti români. Deoarece degustarea s-a desfăşurat în orb, aceştia au judecat strict valoarea vinurilor şi nu pe cea a mărcilor, realizându- se astfel o imagine reală a pieţii vinului, pe baza criteriului calitate, în diferite paliere de preţ. Prin acest demers, s-a urmărit relansarea credibilităţii produselor româneşti de la raft şi recondiţionarea idei de valoare destinată consumatorului. Acest concurs este o premieră naţională în folosul consumatorului, dar şi pentru orientarea producătorilor şi vânzătorilor de vin.

În cadrul concursului au fost analizate 168 de eşantioane (sticle de vin), identitatea acestora fiind secretă până la calcularea punctajelor finale. Probele care au intrat în concurs au fost selectate în funcţie de următoarele criterii: paliere de preţ (8-15 lei; 15-25 de lei; 25-42,5 de lei), categorie (vin liniştit/vin spumant) şi culoare. Vinurile degustate au fost evaluate urmărindu-se o fişă de degustare bazată pe modelul sugerat de Organizaţia Internaţională Vitivinicolă, principalele criterii fiind aspectul vinurilor (limpiditate, claritate şi efervescenţă, în cazul vinurilor spumante), miros (intensitate, calitate şi evoluţie), gust (intensitate, evoluţie, calitate şi persistenţa) şi nota globală.

Cele două comisii de jurizare au fost compuse în majoritate din jurnalişti străini specializaţi în domeniul vinului, de la publicaţii cu tradiţie, reputaţie şi notorietate din diferite ţări europene. Acestora li s-a alăturat şi jurnalişti şi specialişti români.
Juraţii străini: Yves Paquier (Elveţia), Liliane Turmes (Luxemburg), Jonathan Gebser Grobstich (Italia), Wilfried Moselt (Germania) şi Nemeth Agnes (Ungaria).
Juraţii români: Cosmin Zidurean, Gabriela Mariş, Nick Filip, Răzvan Jurca, Cătălin Gălan şi Mihai Apolozan.

Concursul „Premiile de excelenta – Vinul.Ro“ a fost organizat de Vinul.Ro şi Degustări.Ro şi Centrul de Excelenţă Aroma. Sponsori: AVIS Hotel, Bilancia, Schott Zwiesel, Omni Press & Design. Parteneri media: Adevărul, Adevărul de seară, Click! Poftă bună!, Horeca România, Piaţa, Modern Buyer, Food & Bar Magazine, AferHours.Ro, Business Adviser, Wine Magazine, Via & Vinul, Asociaţia Somelierilor din România, Agroalimentar Magazine, BonChef, Good Point, Grupul Patronal Romania-Moldova, ArhivaFoto.ro, Business Point.

Lista vinurilor premiate la concurs o puteti gasi pe BonChef.ro.

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Ştiri, Vinuri

1 comentariu la “Test istoric pentru vinurile româneşti de la raft”

  1. Vand Vin a scris:

    frumos concurs, vinul romanesc incepe sa castige teren

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi