Ştirbey, prinţul vinurilor de Drăgăşani

» Data: 10/05/2010 » Secţiunea: Evenimente, Vinuri

Joi, 13 mai va fi o zi cu noroc pentru cei care vor trece pragul magazinului Good Point din Iasi. Incepand cu ora 18.00, Oliver Bauer, vinificatorul german al Cramei Stirbey (podgoria Drăgăşani), va prezenta editia 2009 a vinurilor “Prince Stirbey”. Cum recolta anului trecut a fost una de exceptie la Crama Stirbey, ne putem astepta la surprize din cele mai placute: noua Crâmpoşie Selecţionată si Tamâioasa Românească vinificata in sec vor fi cu siguranta vedetele degustarii iar Merlot-ul si Novacul din 2006 vor face o impresie memorabila chiar si asupra celor mai pretentiosi cunoscatori.

La Stirbey nu numai vinurile ci si proprietarii domeniului sunt de vita nobila. Baronul austriac Jakob Kripp impreuna cu sotia sa, Baroana Ileana Costinescu-Kripp, nepoata printesei Maria Ştirbey, au recuperat in 2001 crama si cele 20 de hectare de vie din Dragasani care au apartinut odinioara familiei Stirbey. Au restaurat viile si vechea crama din 1920, iar pentru anul acesta ei estimeaza o productie de 50.000 de sticle. Desigur ca un merit important in reactivarea soiurilor locale de pe Domeniul Stirbey ii revine lui Oliver Bauer care a adus cu el in Oltenia spiritul si calitatea germana.

In continuare va propun o scurta descriere a celor 6 vinuri de la Crama Ştirbey care vor fi prezentate joi de catre Oliver Bauer la magazinul Good Point:

Crâmpoşie Selecţionată 2009
Un soi autohton din podgoria Drăgăşani, fermentat la o temperatura redusa, care dezvolta astfel arome proaspete de pere si mere. Impreuna cu acididatea placuta, rezulta un vin potrivit pentru orice ocazie.

Tamâioasă Românească Sec 2009
Buchet elegant si lung de mere coapte si trandafiri, fixat intr-o aroma de Muscat, cu o aciditate animata – o companie perfecta pentru orice fel usor de mancare usor sau ca un aperitiv revigorant.

Sauvignon Blanc 2009
Acest soi clasic frantuzesc a gasit la Drăgăşani o a doua patrie, dezvoltand un buchet agreabil si persistent de ardei galbeni, coacaze si agrise – insotitor ideal pentru preparate fine de peste si carne.

Rosé 2009
Acest vin din struguri rosii de inalta calitate, care ii dau un caracter puternic, are o prospetime vioaie si arome bogate de fructe – servit rece, este un aperitiv racoritor sau un insotitor potrivit pentru orice platou rece.

Merlot 2006
Dupa mai bine de un an de maturare in butoaie de stejar s-a dezvoltat un vin rosu clasic produs 100% din struguri Merlot, cu o culoare rosie-grena adanca. Aroma specifica de prune coapte, visine cu o aroma placut picanta de ienupar si dafin. Are un corp plin, tanini cu granulatie fina deja bine integrati si o buna aciditate ce ii confera acestui vin un potential deosebit de invechire. Il recomandam pentru preparatele din carne, in special vanat.

Novac 2006
Fratele mai mare al „Negrului de Dragasani”, desi nascut si crescut in aceeasi regiune, dezvolta o personalitate proprie. Acest vin rasfata simturile cu o culoare rosu-rubiniu intens, un buchet de fructe si arome picante de afine, ienupar, piper negru, ciocolata neagra si cuisoare. Flateaza cerul gurii cu caldura sa, corpul consistent, taninii perfect integrati, aciditatea fina si un postgust lung. Vinul este aidoma regiunii in care s-a nascut: salbatic , rasfatand simturile.

Ca de obicei, degustarea este organizata impreuna cu revista Vinul.ro. Mai multe informaţii puteţi obtine direct de la magazinul Good Point din Iasi, telefon 0232-244.423.

Update: un material video si fotografii de la degustare puteti gasi AICI.

Referinte suplimentare:

Autor: Răzvan Avram

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Evenimente, Vinuri

3 comentarii la “Ştirbey, prinţul vinurilor de Drăgăşani”

  1. Paraschiv a scris:

    Sunt interesat.
    Am 5 invitati din Republica Moldova.
    Daca pot veni si la ce ora?
    Cu deosebita stima,
    Prof. Paraschiv

  2. Idle Living a scris:

    @Prof. Paraschiv: va asteptam cu drag pe toti joi, 13 mai la ora 18.00

  3. Lui Barbu Ştirbey i-ar fi plăcut sigur de Oliver Bauer | Costachel | Retete, vinuri si putina conversatie la masa a scris:

    […] şi Novac (promoţia 2006). Nu intru în alte amănunte asupra evenimentului propriu-zis, găsiţi toate detaliile pe blogul gazdei, aşa că n-are nici un rost să repet ce spune Răzvan Avram […]

© 2010 Slow Food | Ziarul De Iasi