“Revoluţia Pleşcoi” la Iaşi

» Data: 14/06/2009 » Secţiunea: Evenimente, Slow Food, Vinuri

Cand s-a lansat, in 2006, miscarea culturala numita “Revolutia Pleşcoi” si-a propus sa salveze de la extinctie o serie de produse din gastronomia traditionala romaneasca. Azi, dupa 4 ani de “revolutie” rezultatele se vad: carnatul de Pleşcoi a devenit un brand romanesc recunoscut in UE, semn ca am inceput procesul firesc de regasire a traditiilor. Cu totii ne dam seama ca intr-o Europa (prea) multiculturala ne vom putea pastra identitatea doar raportandu-ne la valorile traditionale. Dar lupta continua! O noua “batalie” impotriva civilizatiei “fast-food” s-a desfasurat miercuri 10 si joi 11 iunie 2009 la Iasi.

degustare-plescoi-goodpoint

Prima zi a “Revolutiei Pleşcoi” la Iasi s-a desfasurat  miercuri, la magazinul Good Point unde revista Vinul.ro a organizat o degustare de carnati de Pleşcoi si vinuri de la Crama Tenuta Odobesti. Peste 60 de invitati au participat cu mult entuziasm la acest “act revolutionar”, in pofida caldurii sufocante. Oaspetii de onoare ai serii au fost Traian Papuc (producatorul autenticilor carnati de Pleşcoi), Cezar Ioan (editorul revistei Vinul.Ro) si Fabrizio Mosconi (presedintele Cramei Tenuta Odobesti). Iata in continuare un scurt film al evenimentului:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vvRkTO2owsQ[/youtube]

Cu aceasta ocazie a fost vizionat filmul “Eva a trait la Pleşcoi” realizat de George Moisescu despre carnatii de Pleşcoi si despre expozitia cu acelasi nume semnata de fratii Adrian si Nicu Ilfoveanu. Celor care nu au putut ajunge miercuri la Good Point le propun sa vizoneze filmul online:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bbIcLE0pamo[/youtube]

De asemenea, va propun sa ascultati un extras din emisiunea “Prime Time” difuzata pe Radio Iasi joi, 11 iunie 2009 (secventa in care realizatorul emisiunii, Sorin Iliescu, ii are ca invitati in studio pe Cezar Ioan si Traian Papuc):

Asculta AUDIO: [audio:interviu-cezar-ioan-traian-papuc.mp3]

delicii-romanesti-la-bellaria

A doua zi a “Revolutiei Plescoi” la Iasi s-a desfasurat la restaurantul Rustic a hotelului Bellaria (fost Onyx) unde cei 40 de participanti s-au “luptat” timp de 3 ore cu multitudinea de preparate romanesti traditionale puse la bataie. Nu au lipsit lautarii, vinul casei (alb si rosu), tuica dar si “vinurile romanesti cu care rar te intalnesti” prezentate de Vinul.Ro si Good Point. Seara a fost un real succes, motiv pentru care organizatorii au hotarat ca evenimentul “delicii romanesti la Bellaria” sa aiba loc in fiecare luna. Promit sa va tin la curent!

Autor: Razvan Avram

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Evenimente, Slow Food, Vinuri

Comentariile sunt dezactivate.

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi