Întrebarea săptămânii: Smerenie sau erotism?

» Data: 03/05/2009 » Secţiunea: Evenimente, Vinuri

Răspunsul îl puteţi afla joi, 7 mai, la magazinul “Good Point” din Iaşi, unde revista Vinul.Ro organizează o mega-degustare cu noile vinuri ale Cramei Oprişor (Mehedinţi).

banner-rodica-capatina

Începand cu ora 18.00 Cezar Ioan (editorul revistei Vinul.Ro) împreună cu Rodica Ana Căpătînă (director general al Cramei Oprişor, foto sus) vor prezenta 7 vinuri inspirate din tradiţia oltenească: Gama “Caloian”, “Dragaică” şi “Rusalcă”. Marea surpriză a evenimentului va fi degustarea misteriosului vin “Smerenie” cât şi prezentarea gamei “Erotikon” (rezervată în special consumatorilor cultivaţi şi dezinhibaţi).

Iată în continuare descrierea vinurilor de la Crama Oprişor care vor fi degustate, în premieră, la magazinul “Good Point”:

Gama Caloian
Caloianul este un ritual de invocare a ploii benefice, aducătoare de bogăţie. Se practică în toată zona balcanică în a treia zi de marţi după Paştele Ortodox. E un obicei foarte vechi, datând din epoca precreştină. Gama Caloian este formată din patru soiuri pure: unul alb (Sauvignon Blanc) şi trei roşii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră), toate vinificate sec de către Veronica Gheorghiu şi Dragos Dumitru. Coincidenţă sau nu, ritualul de Caloian se petrece chiar în această săptămână, pe 5 mai.

caloian-sbcaloian-cscaloian-mcaloian-fn

Rusalcă albă
Rusalca este un personaj mitologic de origine slavă, întâlnit în folclorul oltenesc. Este un duh al apelor, o nimfă a râurilor cu chip de femeie, care ademeneşte tinerii, ce trec noaptea pe malul apelor, atrăgându-i în adâncuri. Vinul este un cupaj din patru soiuri albe (Chardonnay, Sauvignon, Riesling Italian, Pinot Gris) realizat de prof. Liviu Grigorică.

rusalca-alba

Drăgaică Roşie
Drăgaica (cunoscută şi sub numele de Sânziene) este o sărbătoare religioasă închinată coacerii grânelor şi vizează prosperitatea şi protecţia culturilor. Se practică în fiecare an pe 24 iunie în unele zone din Muntenia, Oltenia şi Moldova. Vinul este un cupaj realizat de prof. Liviu Grigorică din 4 soiuri roşii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz).

dragaica-rosie

Smerenie
Liviu Grigorică, autorul acestui vin roşu misterios, povesteste: “Am fost pus să fac un vin care să miroasă a chilie curată de măicuţă şi a parfum discret de tămâie”. Pentru acest cupaj s-au folosit trei soiuri de vinuri roşii (Shiraz, Pinot Noir, Dornfelder), fiecare în parte maturat în baricuri de stejar.

smerenie

Surpriza serii va fi cu siguranţă prezentarea gamei Erotikon, o îngemănare Artă-Vin-Eros, formată din trei vinuri virile, senzuale şi corpolente (Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz). Autorii acestora sunt vinificatorul Veronica Gheorghiu, oenologul Liviu Grigorică şi pictorul Ciprian Paleologu ale cărui lucrări de artă erotică figurează pe etichete şi contraetichete. Vinurile din această gamă se poziţionează pe segmentul “ultimate high-end”.

erotikon-1erotikon-2erotikon-3

Mai multe informaţii puteţi obtine direct de la magazinul “Good Point”, telefon 0232-244.423.

Autor: Răzvan Avram

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Evenimente, Vinuri

Comentariile sunt dezactivate.

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi