Gata cu prejudecatile despre vinul varsat!

» Data: 21/03/2009 » Secţiunea: Vinuri

butoaie-good-point

Va spuneam nu de mult ca, in curand, vom gasi in Iasi vin „vrac“ de cea mai buna calitate, promitandu-va, in acelasi timp, ca am sa va dau mai multe detalii in momentul in care vinurile respective vor ajunge la fata locului. Si, iaca, primele doua dintre ele au si poposit in budanele de inox din camera frigorifica a magazinului „Good Point“ (pe Sf. Lazar 45, in caz ca ati uitat).

feteasca-sarba-tenuta

Mai intai vinul alb, c-asa-i frumos: vorbim despre un cupaj foarte reusit de Feteasca Alba si Sarba (in proportie de 80%-20%, dac-am inteles bine), facut de Tenuta (Odobesti). „Zglobiu, fructat, placut“ am scris in dreptul lui la degustare si zau daca-mi iau vorbele indarat. Ca sa intelegeti mai bine despre ce-i vorba, ganditi-va la ce intelege romanul prin „vin de petrecere“ (demisecul de cursa lunga), inchipuiti-va ca-i mult mai bun decat marea majoritate a lichidelor ce v-au fost prezentate sub numele asta si cred ca aveti o imagine destul de corecta despre vinul din poza de deasupra. Buchet floral foarte placut, gust dominat de Feteasca (dar care lasa si Sarba sa-si faca putin de cap) si un postgust cu o usoara nota amaruie, foarte eleganta. Fiind un vin usor, nu se prea impaca cu sifonul, asa ca maximum un sprit de toamna o sa puteti face cu el (asta ca sa stiti cata apa minerala va trebuie, dac-ar fi dupa mine nu v-as lasa sa-l botezati).

merlot-dfr

Al doilea vin, cel rosu, este un Merlot de la Domeniile Viticole Franco-Romane, adica, mai pe romaneste, un Merlot de Dealu Mare. „Foarte bun“ scrisesem la degustare in dreptul lui, iar aseara, cand l-am regasit, am fost intrutotul de acord cu mine insumi. Nu-i musai cea mai buna utilizare pe care i-o puteti da, dar mi-l inchipui foarte lesne scos la iarba verde, sa insoteasca o ceafa la gratar. In general o sa se inteleaga foarte bine cu porcul, mai ales cu cel preparat traditional, fie ca e vorba de sarmale, tocanite sau fripturi. Si inca ceva: are certificat Ecocert, adica este cat se poate de ecologic (adica „natural“, dupa cum zice vorba aia discutabila si foarte raspandita). Ce mai, sanatate curata vinul asta!

In concluzie, doua vinuri foarte placute, potrivite inclusiv pentru ocazii cu mancare multa si musafiri voiosi, sensibil mai ieftine decat suratele lor imbuteliate din comert si considerabil mai bune decat multe dintre ele.  Chiar ca n-aveti de ce s-aveti prejudecati despre vinul varsat!

UPDATE: Taman am verificat: merge cupajul alb descris mai sus langa un piept de pui cu ciuperci si smantana de parca s-ar cunoaste de-o viata, nu altceva!

Autor: Costachel

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Vinuri

2 comentarii la “Gata cu prejudecatile despre vinul varsat!”

  1. Traian a scris:

    Atentie la asocierea Soi si Denumire de origine-vin vrac!!!
    Amenda nu e mica deloc (legea 244/2002 republicata 2008).
    Sa nu apara scrisa pe vase si totul e OK!!!
    Vinurile sint intr-adevar de exceptie
    Bravo Gabi, bravo Daniel

  2. Costachel » Blog Archive » Gata cu prejudecatile despre vinul varsat! a scris:

    […] Articol aparut in Slow Food […]

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi