Cum ne ia Basescu painea de la gura

» Data: 01/04/2009 » Secţiunea: Slow Food, Ştiri

Stirea este simpla si o gasiti, de pilda, in Cotidianul: „Băsescu nu vrea facilităţi fiscale pentru institutele de cercetări agricole“. De ce?

Preşedintele României a explicat că “acordarea de facilităţi fiscale implică elemente de ajutor de stat, măsuri care sunt supuse autorizării şi monitorizării Comisiei Europene”, fiind în contradicţie cu prevederile Tratatului de Instituire a Comunităţii Europene.

Nu-i adevarat, si nimeni nu catadicseste sa verifice. Trec repede peste faptul ca n-are rost sa ne referim la Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene, ci doar la Versiunea Consolidata a Tratatului privind functionarea Uniunii Europene. (alte detalii despre modificari gasiti aici). Pentru agricultura, cititi Titlul III, articolele 38-44, si despre subventii veti gasi doar articolul 40, alineatul 2, care in primul paragraf zice:

Organizarea comună în una dintre formele prevăzute la alineatul (1) poate include toate măsurile necesare pentru realizarea obiectivelor definite la articolul 39 şi, în special, reglementarea preţurilor, a subvenţiilor pentru producerea şi comercializarea diferitelor produse, a sistemelor de depozitare şi de report şi a mecanismelor comune de stabilizare a importurilor sau a exporturilor.

Ignoram ca este vorba despre o politica europeana comuna a subventiilor doar in domeniul producerii si comercializarii si trecem repede la paragraful urmator:

Organizarea comună trebuie să se limiteze la urmărirea obiectivelor enunţate la articolul 39 şi trebuie să excludă orice discriminare între producătorii sau consumatorii din Uniune.

Aha. Pai atunci ramane sa raspundem la o singura intrebare: este discriminat producatorul si consumatorul roman daca nu poate beneficia de activitatea institutelor de cercetari agricole in aceeasi masura cu ceilalti cetateni europeni? De pilda cu cei germani? Fiindca, nu de alta, Ministerul Invatamantului si Stiintei din Germania (BMBF) a anuntat, pe 10 martie 2009, ca a alocat 40 milioane de euro pentru cercetarea agricola (pentru francofoni, detalii aici)

Si cate porcarii deghizate in „dispozitii“ europene o sa ne mai fie dat sa inghitim…

Autor: Marius Cristian

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Slow Food, Ştiri

Comentariile sunt dezactivate.

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi