Cum a fost omorât taranul român

» Data: 25/04/2009 » Secţiunea: Slow Food, Ştiri

Hotnews a publicat ieri un excelent articol despre starea dezastruoasa a agriculturii romanesti, din care va ofer, ca aperitiv, impecabila analiza a directorului Directiei Agricole din Cluj, Ilarie Ivan, profesor la Stiinte Agricole, despre modul in care s-a ajuns in aceasta situatie:

Pentru ca subventia in Romania este de doar 100 de euro la hectar spre deosebire de cea din Europa unde este de 350 de euro la hectar.
Va dati seama ca nu putem concura cu europenii, ei vin cu produsele lor si ne bat in piata Flora, ne bat la noi acasa. O agricultura subventionata de trei ori mai mult decit a noastra, ne face praf pe piata. Noi ne-am batut joc de tarani. Le-am promis subventii si in loc sa crestem sumele, le-am redus in fiecare an. In 2005 se dadeau 1,7 mil de lei vechi la hectar. In 2006 1,5 mil, in 2007, 0 lei, iar in 2008 s-au dat banii pe 2007.
Va dati seama cita lipsa de responsabilitate este? In Romania nu s-a inteles ca prin disparitia taxelor vamale piata noastra este vulnerabila si ca daca vrem sa facem fata trebuie sa acoperim din resurse interne diferenta pina la nivelul subventiei europene. Acum, gindirea producatorului occidental stiti care este?
«Stai ca astia nu mai au produse, putem pune pretul cit vrem noi, ca ei sint descoperiti.» Asa ca avem mere mai scumpe decit portocalele. Avem rosii din Turcia, fasole din Grecia, castraveti din lunca Nilului si asa mai departe. Si de aici vine deficitul balantei externe. Taranul roman a fost omorit cu buna stiinta!

Zau daca mai gasesc ceva de comentat.

Autor: Costachel

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Slow Food, Ştiri

2 comentarii la “Cum a fost omorât taranul român”

  1. nila a scris:

    Cu : sabia, teapa, tunul, roata, funia, glontul, ocna si lagarul comunist!

  2. Tiberiu Cazacioc a scris:

    Sambata 6 si duminica 7 iunie 2009, la Targul Taranului producatorii Slow Food va asteapta cu produse naturale, gustoase si hranitoare. De la Slow Food Turda, vine suc din mere culese in Tara Hategului, miere de albine adusa de la Turda, ulei de nuca proaspat tras la presa. De la Brusturoasa-Palanca, siropuri, dulceturi, gemuri din fructe de padure, branza de oaie in custiug de brad, branza de burduf, miere de albine din flora spontana de pajisti si pasuni montane, paine de casa si alte “copturi”.

    Un proiect educational al Grupului de Initiativa Radu Anton Roman, Targul Taranului este marca inregistrata la OSIM. Se desfasoara in cursul anului 2009 la ARK-Bursa Marfurilor, Str. Uranus colt cu vechea Cale a Rahovei, vizavi de Piata de Flori Cosbuc, Bucuresti.

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi