Slow Food? Ce-i aia?

» Data: 21/01/2009 » Secţiunea: Slow Food

Carlo Petrini

Cam proasta idee a avut si Carlo Petrini cand si-a botezat miscarea „Slow Food“. Mai toata lumea crede ca e vorba de un protest la adresa fast food-ului si nimic mai mult. Pana si Wikipedia zice „Miscarea Slow Food a fost infiintata de Carlo Petrini in Italia ca sa combata fast food-ul“ si abia in a doua propozitie isi aduce aminte ca, de fapt, miscarea mai vrea si sa „pastreze regionalismul culinar, plantele si semintele asociate, animalele domestice si agricultura ecologica“. Si, din pacate, toata lumea se opreste la prima fraza, mai ales atunci cand crede ca a inteles despre ce-i vorba. Iar esenta miscarii slow food sta, de fapt, in aceasta ascunsa propozitie secunda.

Fiindca, in fond, nu-i absolut nimic rau in „fast“. „Fast“ e, de-un paregzamplu, gratarul, fie el si din ceafa de porc, si nu cred ca are cineva vreo problema cu asta. Grav insa este, de pilda, ca „nutritionistii“, care recomanda pana la exasperare gratarul din piept de pui despielitat si dezosat, uita conditiile in care cresc mai toti puii donatori. Adica ingropati pana la genunchi (ca sa zic asa) in gainat, aproape imobilizati si indopati sistematic cu faini animale si antibiotice (ca veni vorba: cand eram copil, o banala penicilina V era suficienta la gripa, acum se merge de la ampicilina in sus).

Si daca ar fi vorba doar de animale… La fel de chinuite sunt si „sanatoasele“ legumele cu tot soiul de ingrasaminte chimice, pesticide si alte zemuri ori prafuri. Ziceti ca nu-i asa? Inseamna ca n-ati oparit niciodata o rosie ca sa-i dati jos pielita si n-ati simtit „aromele“ care se degaja. Dar asta e o operatie complicata, doar n-o s-o practice vreun naturist cu priviri fixe si plete de haiduc decazut, ori vreo duduita siliconata si botoxata care ne explica prin frumoasa media cat de natural traieste dumneaei.

Iar daca tot ne plimbam prin raionul legume-fructe plus cereale, ar fi pacat sa uitam de culturile modificate genetic, ca prea trec ele neobservate. Nu credeti? De cate ori ati auzit la stiri cuvantul Monsanto? A, nu stiati ca-i vorba de un concern american, care produce peste 90% din plantele transgenice la nivel mondial? Nu-i nimic, o sa dezbatem si tema asta, mai slow, asa, dar nu prea mult, ca doar n-o sa luam ecologistilor painea de la gura.

Nu, sigur ca n-am uitat nici de E-uri, chit ca s-a discutat deja o gramada despre ele. Dar cam pe-alaturi si mai ales pentru a indrepta vina spre procesatori si a-i face uitati pe producatorii care procedeaza precum mai sus, schematic, am amintit. Decat ca in valtoarea pseudo-dezbaterii nu i-a mai intrebat nimeni pe mai sus pomenitii procesatori de calitatea propriu-zisa a produselor lor. Si de ce toti fac, laolalta, cu o nemaipomenita diversitate, cabanos, salam de vara, salam uscat, salam sasesc, sau cascaval Rucar ori Dalia (sigur ca lista asta autohtona e mai lunga, dar m-am plictisit deja de ea, mi s-a facut brusc pofta de Plescoi si Penteleu). Si, in caz ca ati ramas cu imaginea luptei impotriva fast food-ului, acum e momentul sa va aduceti aminte ca lanturile respective se aprovizioneaza, totusi, de undeva.

Sigur, ar mai fi multe de spus, dar suntem abia la inceput si sper ca ati inteles deja ca slow food inseamna, pe scurt, apararea mancarii noastre de toate zilele impotriva standardizarii si industrializarii, in orice moment ar interveni ele. Si nu pot decat sa fiu profund de acord cu aceasta batalie, fiindca, daca am ajuns in anii 2000 si nu mancam pilule, dupa cum se credea acum 40-50 de ani, asta nu inseamna ca lupta gastronomica e castigata. In fond, cine stie, poate ca pilula cu salata a SF-istilor ar fi avut mai mult gust decat rosia de pe taraba…

Autor: Marius Cristian

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Slow Food

2 comentarii la “Slow Food? Ce-i aia?”

  1. MB a scris:

    ba e cu dichis numele – in stil american, ca o mica bomba – pe fata scrie “kiss me, Jane”, iar fraza a doua e fitilul ;). Intr-o lume in care global business gidila egouri, ar fi fost o nebunie sa iti trimiti “copilul” in stil kamikaze. Deci, viva Slow Food!

  2. Slow Food | Costachel | Retete, vinuri si putina conversatie la masa a scris:

    […] pseudonimului). Nu credeti convinsi ca merita un click? Ia ascultati aici sumarul de deschidere: Slow Food? Ce-i aia?, Genocid impotriva taranului roman, The Economist despre preparatele traditionale, Supa de usturoi, […]

© 2009 Slow Food | Ziarul De Iasi