Zona portocalie: Romania la Muzeul Jurnalismului din Washington

» Data: 22/09/2010 » Secţiunea: Jurnal american

Romania se afla in zona portocalie, aceea "partially free"

In inima Washingtonului, jurnalistul american Al Neuharth, care in 1982 a fondat cel mai popular cotidian american, USA Today, a infiintat cu putini ani in urma, NEWSEUM, Muzeul Jurnalismului. O veritabila istorie internationala a ultimului secol in colaje si pagini de ziar, asezonata cu fotografii, harti, filme documentare, show-uri celebre care se deruleaza non-stop. Muzeul e structurat nu cronologic, ci tematic, si incepe cu o tema de istorie contemporana care a schimbat lumea acum douazeci de ani: caderea comunismului. Bucati din zidul Berlinului, cu partea vestica, decorata cu grafitti, si cea estica, cenusie, de ciment brut, pentru a fi depistate mai bine umbrele celor ce incercau sa sara zidul si sa fuga in capitalismul asupritor, recreeaza atmosfera din toamna revolutiilor.

In dreapta, fondatorul USA Today si al NEWSEUM

In segmentul dedicat istoriei FBI, sint prezentate asasinate celebre, ale unor criminali in serie, asasinate care au zguduit America, printre care celebrul caz Lindbergh, din 1932.

Reunite sub titlul “Covering Katrina” zecile de pagini de ziar si imagini zguduitoare ofera o perspectiva ampla asupra tragediilor provocate de uraganul care a inundat Louisiana acum citiva ani. Nu lipsesc nici ziarele care au minimalizat tragedia, luind de bune declaratiile autoritatilor din prima zi a furtunii, care incercau, la inceput, sa faca nenorocirea mai mica decit in realitate. Pe linga ziare, obiecte salvate din dezastru recreeaza fragmente de viata privata simple si dureroase. Ca de exemplu, o cutie postala in care ziarul USA Today, lasat probabil de curier in dimineata furtunii si a inundatiilor a ramas neatins, necitit, si nimeni nu stie care or fi fost ultimele clipe ale celui care urma sa il citeasca.

Istoria tacuta a atentatelor de la 11 septembrie 2001 este tulburator reconstituita prin sute de pagini de ziar si un fragment de fier contorsionat din unul din turnurile gemene. O camera speciala este dedicata istoriei presei americane din secolele XVIII- XX, unde poti citi in original declaratia de independenta a SUA publicata in numarul din 10 iulie 1776 in The Pennsylvania Journal, sau poti vedea prima pagina a ziarului The New York Herald din 16 aprilie 1912, care anunta scufundarea vasului Titanic, si publica primele fotografii ale unora din cei aflati la bord. Sint multe alte lucruri extraordinare pe care le ofera NEWSEUM, a carui vizitare iti rapeste pe putin 5 ore, motiv pentru care biletul de intrare e valabil doua zile pentru cei care vor sa aprofundeze aceasta istorie vie, tulburatoare si umana.

LIbertatea presei in Romania

Voi incheia insa cu cele doua ipostaze in care apare Romania in acest muzeu: una este legata de harta libertatii presei, unde Romania este in zona portocalie (ce ironie si coincidenta, nu-I asa?), culoare ce reprezinta “presa partial libera”, explicitata prin faptul ca desi constitutia garanteaza libertatea presei, iar dupa alegerea presedintelui Basescu in 2004, s-au facut unele progrese in domeniul libertatii presei, totusi guvernul ramine insensibil la critici si inca mai sint jurnalisti hartuiti sau arestati pentru ca scriu pe subiecte ce tin de “securitate nationala”. Cea de-a doua imagine despre Romania este o fotografie zguduitoare cu un copil subnutrit si chircit dintr-un orfelinat, datind din 1992. No comment.

Mila si rusine: singura fotografie de la NEWSEUM care face referire la Romania este a unui orfan subnutrit, chinuit, bolnav, in hohote de plins

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Jurnal american

1 comentariu la “Zona portocalie: Romania la Muzeul Jurnalismului din Washington”

  1. Nicu a scris:

    Va Salut!referitor la culoarea portocalie,asa e ce ironie!despre fotografia bietului orfan asa e nu simt decit MILA si RUSINE.Ce Istorie si Prezent Trist avem!Dar Domnilor Americani, am fost ABANDONATI rusilor!Remember?

© 2010 Emilia Chiscop | Ziarul De Iasi