La noi, turismul religios miroase a toalete nevidanjate

» Data: 09/09/2009 » Secţiunea: Note cotidiene, filme si carti, Uncategorized

Cum se termina brusc senzatia ca mergi pe drumul spre Rai

O vacanta planuita ca un circuit in Grecia s-a transformat, acum citiva ani, prin multitudinea obiectivelor vizitate, si intr-un amplu pelerinaj la manastirile si bisericile din Republica Elena. Nu poti sa vizitezi ce a mai ramas din Grecia antica facind abstractie de Grecia medievala, de Bizant, de capitala crestinatatii ortodoxe, incepind cu croaziera in jurul muntelui Athos, continuind cu numeroasele biserici unde se afla sfinte ramasite ale sfintilor Dumitru (la Thesaloniki), Andrei din Patras, Nectarie din Egina, Spiridon din Corfu, apoi luind o portie buna de extaz la complexul monahal Meteora, unde legile naturii si ale lui Dumnezeu se intrepatrund intr-o desavirsita armonie. Nu trebuie sa fii bisericos sau habotnic pentru a te minuna in fata acestor obiective ale turismului religios elen. Pentru mine, cel putin, au fost o experienta nu doar pur vizuala, ci si spirituala, minunata si nesperata. Evident, a contribuit la asta curatenia si ordinea aproape perfecte din bisericile si manastirile vizitate, in masura sa insufle vizitatorilor impresia de sfintenie, puritate, indemind la piosenie si pe cei mai rebeli dintre turisti. Monumentele sint primitoare, nimeni nu plateste taxa de intrare, nici luminarile nu se cumpara, ci fiecare ia de pe masa in functie de cite suflete are, pe pamint sau in cer, de luminat, de rugat, de mintuit, si lasa citi banuti are sau citi iI lasa inima. Dreptul la rugaciune si de mintuire in casa Domnului nu e scos la vinzare in Grecia, ci fiecare e binevenit acolo, cu conditia sa aiba o tinuta decenta. Cine nu are, primeste o pelerina la intrare. Toata aceasta atentie impresioneaza si copleseste.

Cu citeva saptamini in urma am mers intr-o excursie de o zi in nordul Moldovei. In drumul nostru, de la Piatra Neamt, in afara de casa lui Creanga de la Humulesti, pe care n-o mai vazusem din copilarie, de rezervatia de zimbri de la Tg Neamt, am mers si la manastiri: Sihastria, unde a trait si a impartit intelepciune parintele Cleopa, Secu si Neamt. Peste tot, o aglomeratie nebanuita, caci fusese cu o zi inainte si sarbatoarea Sfintei Maria.

La Sihastria, impresionante sint florile, aleile plivite si drumul spre chilia parintelui Cleopa, in trepte, asa cum ti-ai putea imagina drumul spre Rai, caci manastirea e pe un teren muntos, in terase. Dar o priveliste mai putin placuta o ofera “talciocul bisericesc” din curtea manastirii: mese insirate cu o multime de icoane mai mari, mai mici, foarte ieftine, ca vinzarea sa mearga.

La Secu, biserica e frumoasa, casele au muscate la feresti, dar la iesire o coada de turisti isi fac curaj sa intre intr-o toaleta mizerabila si urit mirositoare, in care doar cei mai curajosi sau cei cu adevarat disperati aleg sa intre.

Acelasi peisaj si la manastirea Neamt, unde toaletele pentru turisti sint undeva, in apropiere de intrarea in curtea bisericii.  Le simti prezenta de la distanta, gratie simturilor ofactive. Apoi, la poarta bisericii, un calugar percepe taxa: 5 lei. Evident, in pret nu intra nimic, cel mult mirosurile inhalate mai inainte. Turistii au de ales intre a plati sau a pleca.

Orice ai alege, vei avea o stare de disconfort interior. Ti se ia placerea de a fi bun, de a lasa cit te lasa inima,  pentru a plati o taxa ce nici macar nu se duce in imbunatatirea serviciilor turistice minimale, adica intr-o toaleta civilizata, care ar trebui igienizata non-stop, dat fiind numarul de vizitatori. Este versiunea romaneasca a turismului religios.

(articol publicat in 24 FUN Iasi)

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Note cotidiene, filme si carti, Uncategorized

1 comentariu la “La noi, turismul religios miroase a toalete nevidanjate”

  1. Danut D Deleanu a scris:

    @ De unde se poate trage concluzia ca nivelul de civilizatie ,spiritul gospodaresc pot fi categorisite incepand cu grupurile sanitare.In unele tari occidentale se fac comisii ce vrifica cerceteaza nu numai igiena,ci si aspectul lor.Musafiri din vest,plecati de zeci de ani din tara refuza o revenire in tara tocmai legata de acest aspect.DDD

© 2009 Emilia Chiscop | Ziarul De Iasi