La miting cu Obama

» Data: 01/11/2010 » Secţiunea: Jurnal american

"Yes, We Can" Photo by The Plain Dealer

Cu 2 zile inainte de alegeri, Obama si vicepresedintele Joe Biden au venit la Cleveland. Ohio (Cuyahoga County) este foarte important in cursa electorala, fiind considerat un fel de “stat – esantion” pentru rezultatul alegerilor si o cheie a victoriei. Conform cotidianului local, The Plain Dealer, Obama a cistigat aici 69% din voturi in 2008, cu 258.000 mai multe decit McCain.

Mitingul electoral era programat la ora 1 pm, in campusul Cleveland State University, in Wolstein Center. Cu toate ca am ajuns tirziu, pe la 12.30, am reusit sa prind un loc la citiva pasi de paravanele care desparteau multimea de scena. M-am aflat la circa 15 -20 de metri distanta de Presedintele istoric al Americii.

Mitingul electoral a inceput cu o rugaciune, rostita de toata multimea, in cor. Apoi, a urmat un spectacol de fanfara si dans, oferit de elevii unui liceu din oras.

Students at the rally. Photo by The Plain Dealer

Congressmani ai statului Ohio si alti oficiali democrati si-au facut aparitia pe scena, in discursuri mobilizatoare, care au incalzit atmosfera. Desi teatrale, discursurile erau remarcabile. Nu pareau de carton,ridicole, cum am auzit in campaniile romanesti, cind lideri necredibili incercau sa imite show-ul electoral american intr-un efort penibil si lipsit de autenticitate.

Congressmanul Sherrod Brown a inflacarat audienta democrata. La final, el a indemnat fiecare participant sa se gindeasca la cinci persoane pe care le cunoaste si despre care stie ca nu vor participa la votul de marti. “Ginditi-va la cinci persoane, care dintr-un motiv sau altul nu vor merge la vot. Luati-va raspunderea sa le convingeti sa vina la vot pentru a impinge America inainte. Nu uitati, cinci persoane, fiecare dintre voi. Cinci persoane. Nu uitati ca a fi activist, a fi cetatean, inseamna a fi responsabil si pentru cei din jur. Asumati-va raspunderea si aduceti cinci persoane la vot, fiecare dintre voi”. Trebuie sa spun ca m-a impresionat acest sfat repetat obsesiv de Brown. Absenteismul este considerat acum marele dusman al democratilor.

Sherrod Brown a indemnat participantii sa convinga oamenii sa voteze Photo: ahiva personala

Au mai vorbit guvernatorul statului Ohio Ted Strickland, alti congressmani, un reprezentant al studentilor. Apoi a venit pe scena vicepresedintele Biden, care l-a prezentat pe Obama. Discursurile lor s-au centrat pe ideea ca  daca democratii pierd marti Congresul, America va face un pas inapoi. De altfel, sloganul mitingului si al intregii campanii a fost “Moving America Forward”.

Barack Obama si Joe Biden, aclamati de simpatizantii democrati Photo: arhiva personala

Obama a avut citeva puncte cheie in discursul sau: ideea ca America trebuie sa isi mentina rolul de lider in lume (“we play for the first place in the world”), investitii masive in cercetarea stiintifica, educatie si sanatate. In opinia sa, fara aceste prioritati – Cercetare, Educatie, Sanatate – America nu poate aspira la locul intii in lume. Obama a reamintit alegatorilor ca republicanii vor sa faca economii la bugetul federal taind bugetul la Educatie si Cercetare cu 20% “Credeti ca China ar proceda astfel? Credeti ca Germania ar proceda astfel? America nu joaca pentru locul 20 in lume, ci pentru locul I”, a spus presedintele . El i-a asigurat pe alegatori ca America nu se va mai confrunta cu a doua criza economica (“our economy is growing”) si a accentuat apoi importanta reformei pentru sanatate publica.

Referindu-se la celebrul caz Natoma Canfield of Medina, o femeie de serviciu care nu avea asigurare medicala, Obama a declarat:”Dar uite, Cleveland, as vrea sa tii minte asta: Nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ca pentru asta nu merita sa lupti. Nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ca nu conteaza efortul tau. Datorita tie, undeva in Ohio, o femeie nu va mai trebui sa aleaga intre a-si pierde casa si a-si trata cancerul”, a spus Obama, aluzie la costurile enorme pe care le necesita ingrijirile medicale complexe. Obama si-a incheiat discursul cu un optimism contrastant cu situatia dificila in care se afla democratii in acest moment: “daca vom crede cu adevarat in victorie, vom cistiga. Vom cistiga”. Asa va fi oare? La mitingul de ieri au venit circa 8.000 de oameni, potrivit estimrilor din presa locala, astfel ca multe locuri ramasesera neocupate in sala de sport de la Wolstein Center. Se va repeta absenteismul si la votul de pe 2 noiembrie? In orice caz, multi au votat in avans.

Obama a dezvaluit americanilor secretul victoriei: "credeti si veti cistiga" Photo: arhiva personala

Despre vizita lui Barack Obama: http://photos.cleveland.com/plain-dealer/2010/10/obama_rallies_cuyahoga_democra_4.html

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Jurnal american

1 comentariu la “La miting cu Obama”

  1. Liviu Dorobat a scris:

    Emilia, ai vazut documentarul “The Obama Deception”?

© 2010 Emilia Chiscop | Ziarul De Iasi