Incompetenta jurnalistica si cazul Madalina Manole

» Data: 15/07/2010 » Secţiunea: Uncategorized

Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, APEL – Asociatia Patronala a Editorilor Locali, Asociatia Profesionistilor din Presa Clujeana, Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania si Conventia Organizatiilor de Media condamna cu fermitate modul agresiv, iresponsabil si lipsit de deontologie in care unele medii romanesti au tratat cazul mortii cantaretei Madalina Manole.

Dincolo de nesocotirea dreptului la viata privata si a respectului datorat persoanei decedate, unii jurnalisti au incalcat brutal normele etice in ceea ce priveste relatarea jurnalistica in cazuri de sinucidere. Consideram ca deosebit de periculoasa si iresponsabila detalierea procedeului presupusei sinucideri, mergand pana la prezentarea publica a substantei chimice utilizate si a produsului comercial care o contine.

Conform articolului 12 din Codul deontologic unic al jurnalistlui, “Jurnalistul va evita descrierea detaliata de tehnici si metode infractionale, tehnici suicidale, vicii si nu va utiliza imagini violente si alte elemente morbide. De asemenea, jurnalistul va evita sa provoace, sa promoveze si sa dezvolte subiecte de presa pe marginea unor evenimente morbide. (…)”.

Nu in ultimul rand, consideratiunile pseudo-psihologice prezentate public drept “opinii” nu tin cont de aspectele patologice ale sinuciderii, ca manifestare a unei posibile depresii, plasand in mod automat vinovatia asupra victimei.

Facem apel la factorii de raspundere editoriala sa puna capat practicilor de exploatare senzationalista a unor drame personale, chiar daca ele aduc in prim planul atentiei publice personalitati care se bucura de notorietate. Consideram ca astfel de practici sunt daunatoare atat pentru public, cat si pentru profesia jurnalistica, aflata in pierdere de credibilitate.

(Comunicat de presa al Centrului pentru Jurnalism Independent)

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

9 comentarii la “Incompetenta jurnalistica si cazul Madalina Manole”

  1. Gabriela a scris:

    Felicitari pentru atitudine! Este extrem de imbucurator sa constati ca mai sunt si jurnalisti dedicati meseriei, care nu tin cu tot dinadinsul sa se remarce prin “exploatarea senzationalista” a unor drame si pentru care Codul deontologic este carte de capatai. Inca o data FELICITARI!

  2. Dana Iesan a scris:

    Emilia, pertinent si foarte necesar comentariu.

    Iata un alt semnal, din partea unui psihoterapeut!

    http://eugenhriscu.ro/2010/07/15/presa-responsabila/comment-page-1/#comment-8328

  3. silvia tanase a scris:

    Cred,ca este necesar sa se i-a atitudine impotriva jurnalistilor,care sar ca HIENELE,si apoi dejecteaza tot uratul dintr-o situatie,motivand ca publicul o cere….Nu cere nimeni sa intrati cu bocancii unde nu va e locul,,stimabililor jurnalisti”!!

  4. Carmen a scris:

    Adevarat! Nu se poate sa vezi peste tot cum si de ce s-a sinucis un om…. cred ca se pot gasi subiecte mult mai interesante. Si e socant sa vezi cum se pot baga unii, asa zisi specialisti, in familia lor, facand scenarii care mai de care mai fanteziste fara sa stie de fapt ce s-a intamplat acolo de-a lungul timpului.
    Felicitari Emilia! Ar fi bine sa fie cati mai multi jurnalisti ca tine.

  5. horea a scris:

    V-a,m mai trimis o scrisoare de apreciered,Nimic nu s-a schibat,

  6. M a scris:

    “Codul deontologic unic al jurnalistlui”
    Vad ca nenea Gooooogle, nu-l gaseste !
    Exista ?

  7. M a scris:

    2 Stii de ce ?
    Fendca jurnalistii scriu corect in limba romana !
    Atfel se maninca : JURNALISTLUI ! ?

  8. Catalin Stefanescu a scris:

    Emilia, stim cu totii… si aici ma refer la oamenii mai vechi in bransa… ca senzationalul face audienta. In criza economica in care ne aflam patronii media dau ordine si jurnalistii trebuie sa le execute. Exista si jurnalisti care isi calca pe suflet cand fac un material comandat. Dar il fac pentru ca asteapta ziua de salariu. In ceea ce priveste cazul Madalina Manole ai cu siguranta dreptate. Daca traiam in alta tara si in alta civilizatie nu existau asemenea abordari. La noi insa, calcam pe cadavre pentru senzational. Iti spune unul care a facut multi ani acest lucru. Stii si tu asta.

  9. tractor a scris:

    cine e MM?…pai Dan Spataru n-a murit!…insa asta este hit!….restul rumega si intelege…

© 2010 Emilia Chiscop | Ziarul De Iasi