Biscuitul zburator

» Data: 13/10/2009 » Secţiunea: Farmecul lucrurilor simple

Povestea unui mic dejun american la ora cinei, in timp ce niste nori spinzurau de blocurile din downtown

Nu, sa n-aveti impresia ca in Atlanta, capitala americana a Georgiei sudiste, acolo unde pamintul este rosu, cum ni l-a aratat in pumnul ei de portelan Scarlett O’Hara, pina si biscuitii zboara. Dar biscuitul pe care l-am cunoscut noi in ultima seara georgiana  era cu adevarat zburator, adica iti inalta la cer toate simturile olfactive si gustative de indata ce ii incercai meniurile speciale de dimineata. Ati auzit de vreun nume mai cuceritor pentru un restaurant de mic dejun decit “The flying biscuit”? Eu nu. L-au descoperit colegii mei, Vlad de la Hotnews si Razvan de la Catavencu, si ei bursieri Carter. Mi l-au laudat intr-atit, incit am decis cu totii sa savuram un mic dejun american la “The flying biscuit” in ultima noastra seara georgiana. Am ajuns acolo pe la opt seara. Plouase. Din pamint se ridica o ceata alba, care urca, tot urca, pina raminea intepenita, asemenea unei peruci carunte, in virful zgirie-norilor din downtown. Am incercat sa pozez aceasta imagine superba care descrie intocmai denumirea de “zgirie-nori”, dar peruca s-a vazut in noapte, pe obiectivul aparatului, doar ca o pata asemanatoare celor de la radiografiile pulmonare. Biscuitul zburator a aparut inainte tantos, vesel, asteptind clientii care s-ar fi putut lasa tentati de un mic dejun la ora cinei. Noi eram aceia. Ne-a intimpinat cu aerul lui decadent, de restaurant fara pretentii, cu mesele acoperite de musamale colorate, fiecare diferita de cealalta, de parca era colectia de zeci de ani a bunicii mele. Era o atmosfera de modestie si candoare acolo. Ma simteam ca intr-o carte de povesti si nu m-ar fi mirat deloc daca as fi vazut vreo zina prefacindu-l pe barman in biscuit, atingindu-l cu o bagheta subtire de sticla colorata. Am cerut mic -dejunurile casei si desertul deserturilor, nimeni altul decit “biscuitul zburator” in persoana: o palarie enorma de aluat crocant, latit pe o farfurie lenesa, acoperit cu o plapuma de glazura alba si gelatinata, asemanatoare cu norii care se ridicasera din pamint si spinzurau de blocurile enorme din downtown. S-aveti pofta. Buna dimineata, noapte buna.

(Text publicat in Iasi 24 FUN)

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Farmecul lucrurilor simple

4 comentarii la “Biscuitul zburator”

 1. Un taran a scris:

  Nu am inteles nimic.

 2. vasile din gara a scris:

  S-a speriat neuronul de critica??? Exact ca orice alt “ziarist” de duzina. Ai dat cu mucii in fasole si ca sa nu vada nimeni, acum ii mananci. Pofta mare!

 3. Nelu din Iasi a scris:

  Imi place,tine-o tot asa.S-a sfirsit sensibilitatea romaneasca dar tu continua.Vasile se vede ca este din gara.

 4. aliss_mihaela a scris:

  cred ca multi dau comment-uri rautacioase. blog-ul este un jurnal electronic din care aflam si alte pareri, intamplari dar nu pentru a le comenta, ci pentru a le tolera, sustine sau nu cu propria experienta. acum ti-am descoperit blog-ul si te felicit pentru documentare, sinceritate, variatiune si chiar lirism. voi citi cu mare placere ceea ce vei posta.

© 2009 Emilia Chiscop | Ziarul De Iasi