10 + 1 motive pentru a-l îndrăgi pe Leonard Cohen, poetul

» Data: 01/03/2008 » Secţiunea: Farmecul lucrurilor simple

1.Pentru că a scris poezia de la pagina 24 din Cartea aleanului.

2.Pentru desenul de la pagina 41 din aceeaşi carte, semnat septembrie 2003, dar, mai ales, pentru comentariul care-l însoţeşte şi care, deşi aparent banal, cuprinde întocmai înţelesul următoarei fraze din cealaltă carte demenţială, un adevărat roman-poem, Frumoşii învinşi. Fraza din roman este următoarea: „Era cît pe ce să fim învingători!”.

3.Pentru că a scris următoarele versuri din poezia „Dulce timp”, pe care nu mă pot abţine să nu vi le spun, deşi mi-am promis că nu o s-o fac, ci o să vă las să le citiţi singuri pentru a savura deliciul: „Ce dulce e senzaţia timpului atunci cînd este prea tîrziu”.

4.Pentru că a scris poezia de la pagina 55, despre faptul că ar trebui să încerci odată distracţia de a afla dacă Dumnezeu e de acord sau nu ca tu să crezi în El.

5.Pentru că povesteşte, tot într-un poem, cum prietenul şi mentorul său, Irving Layton, poet canadian născut la Tîrgu Neamţ într-o familie de evrei, pe numele adevărat Pincu Israel Lazarovich îl întreba: „Leonard, eşti sigur că faci ce nu se cade?”

6. Pentru candoarea cu care a desenat şi a comentat autoportretul de la pagina 122 a Cărţii aleanului.

7. „Ne-am săturat să tot fim albi, ne-am săturat să tot fim negri şi nu vom mai fi albi şi nu vom mai fi negri. Fi-vom doar voci, voci făr’ de trup pe ceru-albastru, armonii suave-n cavităţile nefericirii voastre”.

8. „Life is a drug that stops working”.

9. Pentru că a scris poeziile de la paginile 95, 111, 197 şi nu doar pe acestea.

10. Pentru toate poeziile care o să vă placă vouă citind această carte a aleanului.

11. Pentru următorul „cîntecel”, care mie-mi serveşte acum de concluzie: „Tu vezi-ţi de-ale tale/eu am să-mi văd tot de-ale tale.” (articol publicat in 24 FUN)

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Farmecul lucrurilor simple

1 comentariu la “10 + 1 motive pentru a-l îndrăgi pe Leonard Cohen, poetul”

  1. vali a scris:

    ceva pe placul lui Cohen:

    http://terapeutic.weblog.ro/tags/Busola+din+cuvinte

© 2008 Emilia Chiscop | Ziarul De Iasi