“Meserii inutile: ziarist”

» Data: 01/07/2009 » Secţiunea: Uncategorized

Articolul de mai jos este scris de Lelia Munteanu, senior editor la Gandul…Nu ma intereseaza ce a facut, cine este sau ce vrea sa faca. Tot ce stiu…m-a uns la suflet editorialul ei….

Munteanu isi incepe articolul:

“În cartea de căpătâi a ocupaţiilor din România – Nomenclatorul de Meserii, între două profesii nobile, „zdrobitor şi uleiator textile“ (826115) şi „zidar coşuri fabrică“ (712202), s-a strecurat un job pe care vi-l citesc rar, să nu mă încurc: ziar-ist (245123). Ce e un ziarist? Nu ştiu. (Şi nici nu vreau s-o deranjez pe Mihaela Rădulescu la Monte Carlo)”….cam asa

Ce este un ziarist? Daca este sa tinem cont de felul in care pana si presendintele tarii ne descrie…atunci suntem o tagma (ceata suna mai bine) de oameni total lipsiti de capatai, fara scoala, fara scrupule, fara directie, vanduti Diavolului……care, pe deasupra,  suntem chiar mai ai dracului decat cei din SRI. Traim intr o tara libera, asa ca oricine isi poate exprima opiniile…atata timp cat sunt argumentate si asumate (nu precum comentatorii de pe site uri sau bloguri)

“Scriu textul ăsta pentru toate ţigăncile împuţite şi toţi găozarii care se aruncă în fiecare dimineaţă în apele murdare ale realităţii româneşti, pentru cei care şi-o iau pe cocoaşă la manifestaţiile de stradă, pentru cei care sprijină poarta partidelor până târziu în noapte ca să obţină o declaraţie ineptă de la vreun politician firoscos, pentru cei care, cu un covrig în mână, păzesc cârciumile de lux, aşteptând să iasă câte un Important cu scobitoarea între dinţi să le zică ce şi cum despre lume şi viaţă, scriu pentru cei care se împrumută de la o leafă la leafă”…..

“Ziarist e ăla pe care îl dau jos pompierii din barcă la inundaţii, care bântuie oraşul pe caniculă, care transmite în redacţie cu stresul să prindă prima ediţie şi şefii îi schimbă titlul şi-i ciopârţesc materialul cum cred ei mai bine. Ziarist e ăla căruia, la şedinţa de sumar, eu – de pildă – care le ştiu pe toate, îi dau indicaţii preţioase, îi povestesc cum e afară, deşi n-am mai ieşit din birou de pe vremea când găina năştea pui vii”….

Ziarist e ăla care-a prins un subiect, nu ăla care i-l citeşte la televizor între două calupuri de publicitate sau ăla care uită să-l semneze când îi dă drumul pe print. Ziarist e ăla care s-a dus la o şcoală de vară cu lăutari, la o paranghelie politică: „Ce viaţă frumoasă ai!“, i-am zis. „Bagă marfă, 3500 de semne!“. Şi mi-a răspuns: „Până-n doişpe. A murit tata“. Şi l-am iertat pe piţifelnic, deşi corect era „douăsprezece“. Ziarist e ăla care n-a citit despre cele trei idei pure ale raţiunii la Kant (har Domnului că nu s-a spurcat la filozofie, asta l-ar reabilita în ochii preşedintelui). Ziarist e ăla care trece prin viaţa lui ca acceleratul Bucureşti-Ploieşti prin halta Româneşti, fără să oprească. Ziarist e ăla căruia i s-a dus smalţul la cadă şi mâine trebuie să scrie despre noile modele de jacuzzi. Ziarist e idiotul ăla care transmite din tomberonul cu aviare, din râtul porcinei şi tu-l iei la mişto că nu-şi găseşte cuvintele. Ziarist e ăla care te plimbă prin wonderland când copiii lui au muci şi febră. Ziarist e ăla care a visat, ca şi tine, să schimbe lumea şi, noaptea târziu, când ajunge acasă şi bate ca un dement în geamul buticului din colţ să deschidă şi să-i dea o pâine, observă că a mai trecut o zi, aceeaşi mereu, ştergându-şi spaimele pe sufletul lui de rumeguş.

E cinic când îţi bagă reportofonul pe gât şi te-ntreabă ce simţi „în aceste clipe grele“, fiindu-i până şi lui evident că simţi fierul rece al tărgii de pe ambulanţă? Poate că-i cinic. Vă spun însă un secret: de multe ori nu-l interesează ce simte ăla, dar milioane de oameni vor să afle răspunsul. Greşeşte de multe ori, o chiflează; de multe ori striveşte destine cu vârful pixului. Dar puteţi să mă credeţi pe cuvânt: plăteşte pentru greşelile lui mai crunt decât vă închipuiţi.

Ziarist e ăla care-ţi mestecă actualitatea ca să-ţi fie ţie mai uşor s-o înghiţi, care aleargă de chiaun după exclusivităţi, care dezleagă enigmele vieţii tuturor, dar stă prostit, fără să priceapă nimic, în pragul propriei existenţe, aflând despre viaţa lui în cel mai bun caz pe surse.

Cine-i mai ţine minte pe cei doi ziarişti de la Antene, reporteriţa şi cameramanul, care au sărit în aer odată cu subiectul lor? Mai ştiţi că avea fiecare un nume, ca NH4NO3 (azotatul de amoniu) din cisterna care a explodat? Elena Popescu şi Ionuţ Barbu. Dacă-şi alegeau meseria 111014 din Nomenclator, acum erau în viaţă. (În dimineaţa aia care fumega gros, cei din regie au rămas o vreme cu mâinele pe butoanele cu care le ridicaseră calea, ca în fiecare zi.)

Scriu textul ăsta pentru toţi cei pe care-i citesc, şi-i ascult, şi-i văd altfel decât îi citiţi, îi ascultaţi şi-i vedeţi voi, cu care am mâncat pe un colţ de masă, lângă care am trăit mai mult decât lângă familia mea, pentru fraierii care fac o meserie la care toată lumea zice că se pricepe. Scriu pentru smintiţii care sunt obligaţi să privească viaţa cu ochii larg deschişi, atunci când voi închideţi ochii. Scriu pentru toţi cei care simt gustul de cenuşă al deşertăciunii şi ştiu că de meseria asta trebuie să te laşi la timp. Şi, ai dracului derbedei, nu se lasă”….

Cam asa ne descrie doamna Munteanu pe noi,  ziaristii…Este un portret aproape identic cu cel pe care realitatea ni l-a oferit in clipa in care am ales sa nu ne facem profesori, ingineri, avocati ……..sau orice altceva am invatat in facultate ….da…100% dintre redactorii de aici…au facut o facultate…Unii chiar doua, altii master, doctorate….Ma rog… In final…..Suntem niste pierde-vara, dispusi sa ne vindem sufletul pentru o cana cu apa, daca e sa dam crezare celor care, in fapt, nici nu conteaza…

Multumesc d-nei Munteanu. Nu cred ca as fi putut face o descrie mai reusita a meseriei inutile pe care o am….:D

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

17 comentarii la ““Meserii inutile: ziarist””

 1. Radu a scris:

  🙂 acum mai e inca cineva uns la suflet

 2. -Pirvu Dan a scris:

  -Bai tu nu esti prost degeaba , te luam la Steaua !

 3. Lancaster a scris:

  Absolut patetic scopul articolului. Faptul că Elena Popescu şi Ionuţ Barbu au murit făcându-şi meseria de ziarist e o justificare cum nu se poate mai bună pentru toate gunoaiele umane din presa românească, nu-i aşa? Să stai în studio la Antena 3 sau la Realitatea şi să arunci cu noroi peste tot ar fi de-a dreptul plictisitor, dacă nu ţi s-ar umple din când în când sufletul de mândrie gândindu-te la Elena Popescu şi Ionuţ Barbu.

 4. costel a scris:

  Ce inseamna senior editor? De ce nu vorbiti romaneste? Generatie de snobi.

 5. Mariana a scris:

  Initiati o ancheta jurnalistica in scolile iesene!!!
  Gradinite pentru copii moderne!!!
  Scolile de cartier din orasul nostru au sali de clasa cu 55-60 metri patrati nefolosite, unele chiar transformate in magazii sau inchiriate pe ochi frumosi la sume derizorii pentru ca isi iau spaga.
  Alti directori comozi nu vor o bataie de cap in plus si nu misca un pai in acest sens desi au primit cereri si sesizari din partea parintilor. Ce le trebuie lor gradinita?
  Daca Primaria si ISJ-ul ar dori intr-adevar sa faca gradinite, ar trebui sa ia putin la intrebari pe acesti directori smecheri care dosesc spatiile pentru inchirieri sa le amenajeze. Care sunt prinsi cu mata in sac ar trebui demisi ca nu fac nimic pentru scoala pe care o conduc. Habar n-au ce inseamna un management educational adevarat, in folosul comunitatii, al copiilor nostri pana la urma. Iau banii statului degeaba si nu se implica in conducerea colectivelor.
  Ar costa mult mai putin amenajarea, ba chiar cu acei 200 000 euro s-ar putea face dotare pana la toamna pentru program prelungit gen after-school sa ia copiii masa si sa-si faca lectiile la scoala ca sunt prea multe familii necajite.
  Am curaj sa pun pariu ca daca faceti o ancheta jurnalistica in scoli veti gasi situatii dintre cele mai strigatoare la cer.
  Ce sa caute copiii nostri in punctele termice?
  La sanatatea lor nu va ganditi?
  De ce sa aruncati banii pe fereastra?
  Mai bine dati acele spatii pentru copiii strazii sau pentru familiile defavorizate.
  Copiii trebuie sa fie in viitoarea lor scoala, sa aiba teren de joaca, cluburi, biblioteci, spatii igienizate, puncte sanitare bine intretinute, etc.
  Ce spuneti?
  E mai eficienta acesta masura si mai usor de implementat pana la toamna, dl. Nichita si dl. Talpalaru sa vrea ca se poate.
  PDL-istii care vor sa traga iar un tun de 200 000 euro in Iasi sa-si ia gandul sa faca gradinite in spatii insalubre.

 6. Anonymous a scris:

  „Multumesc d-nei Munteanu. Nu cred ca as fi putut face o descrie mai reusita a meseriei inutile pe care o am….:D”

  Avînd în vedere felul în care scrieţi, atît articolele, cît şi (mai ales) blogul, sînt sigur de acest lucru. Numai că, vedeţi Dumneavoastră, aşa cum sînt oameni şi oameni, la fel sînt ziarişti inutili şi ziarişti inutili.

 7. Vasile Oiler a scris:

  Lelia Munteanu. O fi fost domnul Lelia? Era transsexual? Ca mai incolo scrie ca e senior editor, nu editoare senioara. Ah – sau e articol bilingv? Pai daca e bilingv de ce nu e in romaneste si maghiara? Sincer sper ca Lelia Munteanu, *(doamna? domnishoara?) a fost de acord cu publicarea articolului ei in diverse bloguri, asta unu la mana. (Ca sa nu devenim cu totii piratzi pe nesimtzite). Dar – de ce nu ati dat macar un link la sursa articolului (ca jaful ala de ziar al lor e ff greu de rascolit) In al doilea rand, articolul e injghebat rau, din bucati care e clar ca nu sustin argumentele decat eventual din punctul sentimental al unui om nebun. Toata constructia e lamentabila, seamana cu un cotetz de la tzara facut pentru gaini de furat. Ce e drept, se adreseaza unui public pe masura. (Citez numai ce vad: Numai că, vedeţi Dumneavoastră, aşa cum sînt oameni şi oameni, la fel sînt ziarişti inutili şi ziarişti inutili. – ca sa fac o parafraza, am sa extrapolez si am sa scriu si eu pe acelasi tipic: Numai că, vedeţi DumneaVoastră, aşa cum sunt oameni şi oameni şi oameni şi oameni, la fel sunt ziarişti inutili şi ziarişti inutili şi ziarişti inutili şi ziarişti inutili şi ziarişti inutili inutili inutili inutili inutili inutili şi inutili)
  In concluzie, ca sa-l citez pe Anonymous de la numarul 6 – sunteti inutili domnilor ziaristi, asa ca lelea munteanu si ca puii ei peste care este (zice-se) senioara. Posibil ca asta e conform cu intelesul sintagmei “pui de lele”. (Sau poate o chema Leila? Daca e asa, o fi venit direct din Razboiul Stelelor, ceea ce tot ar fi ceva) Daca as fi detectiv, as detecta in numele acestei ziariste inutile chiar si romantza dintre parintii ei, care probabil ca s-au dus la film, mama se uita la film iar tatal se uita la ea, apoi au botezat-o pe ziarista inutila cum au tinut ei minte ca o chema pe printzesa aia din film, ca era de doua serii si au uitat cu precizie.

 8. rsss a scris:

  Ziaristii,stimata D-na SENIOR, trebue sa aiba caracter ?
  trebue sa fie obiectivi? trebue sa fie bine (pe cat le sta in putere)crescuti? .Daca “da” atunci prtivitii pe:
  Rosca Stanescu, M.Badea ,Gadea , Ciutacu, etc..etc..
  Ce stiti sa faceti (IN CULTURA PRETINSA) de cat sa aruncati cu noroi in toate partile?
  Ce ati zis cand Simirad(MONUMENTUL DE GRASIME) vrea sa faca sediul PSD?
  Ce parere aveti de timpeniile debitate de Carlanul PD_L?
  Va itrebati dece sunteti desconsierati? Oare toti romanii care va desconsidera sunt alienati si D-vs,ZIARISTRI ,lui D-zeu sunteti normali? Onorabila LEL(I)A sunteti 90% inutil prin felul cum va faceti asa zisa meserie care de fapt ar trebui sa se ccheme MURDARIE. Priveste ,SENIOR, la “CANCAN” la “CLIC” etc.. si vezi ziaristica cu studii superioare ,la “Gunoiu” cu voi INSTRUITILOR. Bine zis TO NO MA TE.

 9. stefan a scris:

  Sunt oameni si oameni,sa ne gandim cum ar fi daca ar disparea toti ziaristii,toti reporterii de la radio si tv,oare ce s-ar intampla?de cate ori trebuie sa vi se aminteasca faptul ca un lucru este pretios abia dupa ce l-ai pierdut?nu poti multumi si capra si sa ramai si cu varza intreaga,in primul rand un ziarist are rolul de a te informa cu privire la lumea in care traiesti si pe care nu o stii,sa-ti faca o impresie macar despre oamenii pe care ii ai langa tine etc,sunt o multime de lucruri pe care le aflam din gura presei.
  Daca nu avem nevoie de mass-media,atunci sa dispara si Becali(imi pare nespus de rau ca il aduc in discutie)caci el este cel care isi cumpara publicitatea zi de zi la posturile TV si nu cred ca ar mai auzi cei din Iasi despre cati bani a mai aruncat in numele Domnului si pe cine a mai facut hahalela.
  Cum s-ar mai afla de scandalurile din Parlament,eu care stau toata ziua la sapa si sunt interesat de politica,nu ma pot deplasa pana in bucuresti sa intreb portarul daca s-au injurat parlamentarii intre ei pe banii mei,cum aflu daca Turcu mai trece cu 190 la ora pe nu stiu ce strada din capitala,e oare chiar asa de greu de inteles ca rolul ziaristilor e la fel de important ca si rolul celorlalte meserii.
  E o slujba grea,te intalnesti cu tot felul de ocazii,care mai de care mai dramatice,mai hazlii,eu propun astfel:daca tot vreti sa dispara ziaristii,sa dispara si ciobanii(e o munca grea si asta,de majoritatea dispretuita),sa dispara si politistii(mie nu-mi prea plac),sa dispara functionarii bancari-cer prea multe comisioane,sa dispara toti,ma descurc si singur,ce naiba.

 10. marius d. a scris:

  hai sa fim seriosi. De ce nu va solidarizati si impotriva gunoaielor umane care bintuie prin presa, gen Rosca Stanescu, Mircea Bade (care cu greu poate fi numit ziarist) sau altii, multi pe la A3 si Rtv? Faptul ca il bombardati zilnic cu noroi pe president cum se cheama? Faptul ca aveti jumatati de masura se pare ca nu impresioneaza pe nimeni? Ritzi-Pitzi a fost efectiv demolata, insa nu vad aceeasi masura in cazul Nemirschi. Si tot asa. Asa ca, vorba romanului, las-o jos ca macane.

 11. SIMONA a scris:

  Mai sa fie !
  Eu cred ca sunt ziaristi, jurnalisti corupti sau corecti!
  Faptul ca cei mai multi aflati in fata sunt corupti, pasibili de a fi santajati NU DESCALIFICA MESERIA DE JURNALIST INDEPENDENT SAU CHIAR PRIN DECLARATIE DE APARTANENTA LA O IDEOLOGIE.
  Daca nu crezi in ea e bine sa alegi alta meserie! Si asta spre binele poporului si spre triumful dreptatii si a istoriei adevarate.
  In rest e vorbarie goala!

 12. Maria B. a scris:

  Fiecare constiinta de ziarist are un pret. Principiile ziaristilor sunt si ele negociabile. Felicitari d-l Oiler, comentariul a fost savuros, m-am amuzat teribil! D-ra Simona, ati gresit acordul articolului posesiv genitival, in structura . In rest, totul e tacere… Articolul d-nei senior editor este expresia unor frustari de care sufera si d-ra Craiu. Femei din toata lumea,inapoi la cratita!

 13. Maria B. a scris:

  Am vrut sa scriu despre o greseala de acord in structura triumful dreptatii si a istoriei, existenta intr-un comentariu de mai sus!

 14. meddy a scris:

  eu imi doresc sa devin jurnalista…am o varsta destul de frageda dar sunt hotarata sa urmez aceasta cale…dupa ce am citit aceast text…m-am descurajat complet…oare chiar asa de negru o fi dracu?totusi daca faci aceasta meserie din placere si nu pt a castiga bani sau alte interese nu cred ca ar trebui sa mai tii cont de faptul ca vei intampina si greutati…pana la urma toate meseriile au riscu lor…

 15. NAE DUMITRESCU a scris:

  nu orice ziarist are talent dar trebue sa avem rabdare cu ei pentruca primii 30de ani sant grei dupa aceia ies la pensie sau se fac presedinti de tara parlamentari etc,etc, etc.

 16. dan capitan de plai a scris:

  marea majoritate a ziaristilor sunt analfabeti si mare parte din ceilalti n-au nici o judecata-mintea lor =tabula rasa.

 17. dan capitan de plai a scris:

  ziaristii-epigonii
  mici de simturi ,mari de patimi

© 2009 Claudia Craiu | Ziarul De Iasi