Maidanezii nostri cei de toate zilele

» Data: 19/01/2009 » Secţiunea: Uncategorized

Motivul crimei

Conform unui studiu lecturat recent pe internet, mecanismul comportamentului criminal include trei etape de baza: nasterea motivului, luarea deciziei si realizarea intentiei criminale. Cum a luat nastere motivul? Din stragerea de inima pe care o am de fiecare data cand ma indrept spre casa sau ies din scara blocului. De ce? Pentru ca locuiesc intr-un cartier in care vietuiesc cei mai multi caini comunitari din municipiu…parerea unui om care a locuit in diferite colturi de oras…Decizia insa nu am luat-o dintr-un motiv foarte simplu: patrupedele nu au nici o vina. Vinovati sunt alesii nostri, in frunte cu Conasu’ Gigi. Asta nu inseamna ca as vrea sa il strag de gat pe dom’ primar pana ii se face limba cat crata de la gat……:D

200.000 de caini vagabonzi “ipotetici”

Iasul are in jur de 350.000 de locuitori. Anul trecut, in timpul campaniei electorale, Conasu’ declarase ca in Iasi sunt peste 25.000 de caini vagabonzi desi din informatii neoficiale rezulta ca numarul acestora este cu mult mai mare.  Un coleg de-al meu a semnat in luna septembrie 2008 un articol in care directorul Salubris afirma ca intre 2006-2008 institutia manageriata de el a adunat de pe strazi 27.000 de patrupede. Conform calculelor facute de el si de oamenii sai, daca acesti caini nu ar fi fost “gestionati”, la o rata de inmultire de doua ori pe an ar fi rezultat la sfarsitul anului trecut un numar de peste 200.000 de patrupede…

Zece oameni…100 de caini…

In aceste conditii in orasul cultural “care este” sunt doar trei asociatii cu acte in regula pentru protectia animalelor. Dintre aceste membrii uneia nu au stiut sa faca, pe parcusul anilor, nimic altceva decat sa se afiseze in presa cu actiuni extremiste, precum greva foamei sau blocarea camionului hingherilor. Ieri am aflat ca presedinta asociatie a plecat din tara de vreo doua luni. Mai este o asociatie despre care nu aflasem nimic pana aseara cand am purtat o discutie amicala cu Catalin Pavaliu, despre caini vagabonzi, despre Iasul anului 2009 si despre proiecte. Impreuna cu alte noua persoane, dintre care doar trei lucreaza in cadrul Asociatiei Clopotel, a deschis in decembrie un adapost la Tiganasi. In cadrul adapostului pot fi ingrijiti 300 de caini, 100 de pisici si zece animale mari. Asociatia a reusit aceasta performanta pentru ca i-a pasat si pentru ca a stiut sa caute bani. Adapostul a costat peste 1,5 miliarde de lei vechi pe care i-au strans de pe la diferite asociatii internationale. I-ar fi costat mai putin daca Primaria ar fi dorit sa ii ajute. Doreau doar un teren. Singurul om care i-a ascultat din Primarie a fost, zice Catalin, Camelia Gavrila, care a fost viceprimar doar vreo doua luni. “Nu am reusit sa il prind pe primar nici macar cinci minute”. Cu toate acestea, asociatia sa nu s-a lasat la mana autoritatilor ci a apelat la alte strategii. In prezent, padocul adaposteste 100 de caini, 50 de pisici si doi cai.

Daca vrei se poate! Daca nu vrei, dai de mancare la caini si traiesti cu impresia ca ai facut ceva bun! adapost-catei_bun.jpg

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

17 comentarii la “Maidanezii nostri cei de toate zilele”

  1. mario a scris:

    Subscriu, dar raportul este invers: un caine la 14 oameni. Daca ar fi adevarat atunci am avea 350000*14=4900000(aproape 5 milioane) de caini comunitari. Numai bine.

  2. EKILIBRU a scris:

    Draguta, vine un caine la 14 ieseni nu invers 🙂

  3. EKILIBRU a scris:

    Iar responsabil e primaru si directorul de la Salubris (ce sa ceri de la 2 tarani incompetenti), nu oamenii care hranesc cainii. Simplu 🙂

  4. admin a scris:

    Corect…4.900.000 bucati…multumesc!

  5. octavia a scris:

    nu e greu sa rezolvi lucrurile, nu e nici scump. cred ca fiecare iesean ar da 1 leu sau mai mult pe luna macar pentru hrana. problema e ca in primarie nimeni nu vrea sa rezolve problema.
    in primul rand sterilizarea in municipiu, dar si in judet, in curtile oamenilor. daca nu vor sa-i sterilizeze, amenda pentru proprietari.

    in al doilea rand, decat ar aduce atatea formatii de mana a 7-a , decat ar face atatea cheltuilei inutile pentru o mie de prostii mai bine ar face un padoc ca lumea. se poate , nu e greu. dar nu vor, asta e singura explicatie.

    o zi buna!

  6. INNA a scris:

    bravo celor de la clopotel!Nu inteleg insa cum sa-ti fie frica sa mergi pe strada?Maidanezii sunt”vai de capu” lor,infrigurati,prost alimentati,dezorientati,tristi.Ei nu au careffour si centrala termica!Ai incercat vreodata sa te apropii de unul?Sa-i vorbesti?Sa-l mangaii?Eu sunt sigura ca sunt mai tanara decat tine,arat mai bine si merg mult pe diferite strazi,noaptea chiar si nu am patit nimic din partea lor,ba chiar am incredere in ei pt ca eu le mai duc mancare si-i mangaii.mor de dragul lor cand dau din codite, incercand un pic de curaj.Ce mult isi doresc un stapan,daca ai sti ce privire trista au cand ,dupa ce te-au condus in scara, tu intri si ei raman afara,singuri in frig.Sunt ffffff devotati,f recunoscatori si te vor recunoaste a doua oara,dupa ce macar i-ai mangaiat.Vor “stapan”,sa simta un suflet cald……nu poti intelege.Nu sunt rai,oamenii sunt mult -mult mai rai,plini de invidie,de interese personale…..sa zicem ca nu ar mai caini pe strazi,in special noi femeiile nu vom merge in siguranta ,sunt f multi nesimtiti,care te abordeaza,care trec in mare viteza si-ti smulg cerceii,lantul,poseta.Sunt f multi obsedati sexuali,care te pipaie in tramvai,care si-o scot prin parcuri,sunt violatori,sunt criminali,sunt pedofili,sunt OAMENI,care violeaza,ucid,jefuiesc in Romania cu maidanezi,la Paris,New-York,Roma,Milano,Madrid-unde culmea,nu sunt maidanezi !!!!

  7. silvia a scris:

    INNA, asta era si atitudinea mea legata de cainii vagabonzi… pana in momentul in care am vazut ca situatia nu e chiar asa. Intradevar, sunt si caini de care spuneai, neajutorati, care-si cauta stapan, dar acestia cauta de fapt protectie de haitele de caini pe teritoriul carora trec. E legea salbataciei acolo. De multe ori am patit sa fiu “condusa” dupa cum spuneai de cate unul dintre acestia, si cu cat treceam prin diferite zone ale orasului, apareau din tufisuri cate 3, 4 caini care se repezeau amenintator asupra cainelui “meu” care incerca sa se adaposteasca pe cat posibil pe langa picioarele mele… De fiecare data mi-e o frica ingrozitoare ca ma vor ataca.. Insa nu numai astfel de situatii m-au facut sa imi fie frica si groaza cand trebuie sa trec prin anumite zone atunci cand vin seara de la munca. Am fost martora cand o haita de caini a atacat un copil de vre-o 12 ani, pe Str. Prof. Paul, in fata mea si a sotului meu… In Alexandru, in fata tarabelor cu flori, la Minerva, am vazut de atat de multe ori oameni atacati dupa ora 11, incat nu pot sa mai trec pe acolo. (de curand de cand au mutat locul tarabelor cu flori.. parca s-au mai potolit si cainiii… probabil si-au schimbat si ei teritoriul..) Pe acestea le-am vazut cu ochii mei, nu mai spun cate am auzit… de la prieteni si rude, de la televizor (de ex. despre fetita ucisa de caini la Constanta)
    Sunt si caini rai, nu numai oameni rai… in ambele cazuri trebuiesc luate masuri.

  8. adrian a scris:

    inna, nu pot fi de acord cu tine. de ce? citeste in continuare. acum 4 ani m-am mutat la casa noua. langa bloc o adunare de caini. 7 la numar. unul mare cat un vitel, hranit de oamenii locului. inamplarea a facut sa am un cocker si sa trebuiasca evident sa-l scot la aer. nici nu iti poti imagina cam ce trebuia sa indur cand treceam pa langa “adunarea” respectiva. nu aveam alternativa de ocolire. ia cocker-ul in brate si tot asa. pana la urma s-a intamplat inevitabilul. cel mare a sarit, a muscat si am ramas fara un pantof sport. crede-ma ca am facut in asa fel in toata aceasta perioada incat sa nu-l provoc cu absolut nimic. dar comportamentul era acelasi. dupa o saptamana a plecat la loc de verdeata unde nu exista nici intristare nici suspin. acum am un copil si ies cu el in parc la joaca. are varsta cand trebuie insotit. mai tarziu va trebui sa mearga la scoala. poate nu voi putea sa il insotesc de fiecare data. momentan am avut doar doua evenimente fiind impreuna. cei doi caini sunt deja etichetati si-l vor urma cat de curand pe primul. si ca element contrastant, in fata scarii s-a aciuat un catelus de asta care in schimb e cuminte. sta linistit langa usa, se da respectuos la o parte cand te vede apropiindu-te. e ok. nu ma deranjeaza, nu-l deranjez. dar acei caini care sunt “viteji” au de suferit. nu-s nici cobarat din copac, nici manelist sau alta categorie de joasa speta dar daca dihaniile astea ne deranjeaza consider ca trebuie sa dispara. pana la urma se aplica chiar intre oameni selectia naturala. de ce nu s-ar aplica si in relatia om caine?

  9. joe a scris:

    asta cu protectia, nu se poate extinde si la porci, si la gaini, si la vite… etc. mi se pare o falsa ipocrizie, sa tai gaina, si sa te revolti la rele tratamente aplicate maidanezilor

  10. AGTH a scris:

    EU AS DA 10 LEI SA NU-I MAI VAD NICIODATA!!!! SI 0 LEI PT HRANA LOR!!! PROASTA IDEE………SI-ASA PLATIM LA TAXE DE NU MAI RAMANEM CU NIMIC!!!!

  11. Matroshka a scris:

    Draga Adrian, oligofrenule, exista un numar de telefon la care poti suna si chema echipa de ecarisaj pentru patrupedele agresive. Sunt destul de prompti si cred eu ca ar fi o solutie mai civilizata. Evident ca exista si altele mult mai fericite si care nu ar implica suferinta din partea nimanui, insa babuinilor le merg destul de greu rotile la mansarda si drept urmare nu fac decat sa isi asculte primul instinct ancestral daca intelegi aluzia mea fina. Sper ca se asorteaza frumos cockerul cu decorul noului apartament. Iti doresc vasectomie reusita si fara repaos postoperatoriu, ca urare de casa noua!

  12. Matroshka a scris:

    Si acum ca am terminat cu urarile de bine, daca esti din Iasi, astept sa postezi strada si locatia mai exacta la care pot fi gasiti cei doi catei, impreuna cu descrierea lor. Iti promit ca in maxim doua saptamani o sa iti poti plimba nestingherit la pipi bijuteria de rasa. Asta daca vrei sa fii scutit de efortul de a hacui maidanezi si daca nu cumva iti face placere sa-i trimiti la ” loc de verdeata unde nu exista nici intristare nici suspin”. Nu-i nevoie sa-mimultumesti.

  13. brandu a scris:

    Oameni buni, dintre zecile de taxe pe care le plateste o firma, taxa pe cane` si taxa sport au un rol. Pentru taxa de sport am intseles, Jiji a crezut de cuviinta sa hraneasca interesul cu Poli, dar taxa de comunitar? Unde merge?

    Calculati va rog numarul de firme inscrise in Iasi, la o taxa de 20 Ron acum 2 ani parca, si vedeti cati bani se fura anual si din asta!

  14. pets a scris:

    asociatiaclopotel.net e locul in care animalele sunt cel mai bine ingrijite si nu au nevoie decat de dragoste. cand am timp si merg acolo vad cum stau cu mancarea pe jos si ei vin la mangaiat…iubitor de animale sau nu, cred ca, daca am dona toti sume mici nu ar mai fi atatea probleme.intradevar sunt si caini rai de care si mie imi este frica dar pot fi luati si tinuti undeva unde nu pot rani pe nimeni si sa le fie si lor bine

  15. fifi a scris:

    Eu nu inteleg cum unele persoane nu au suflet deloc pt bietele animalute abandonate .exista o vorba”cine nu are suflet pentru animale,nu are suflet nici pentru oameni”…
    @AGTH cum te poti zgarci la 2,3 lei donati,de unde vii tu nu exista compasiune??!!

  16. Nicusoru a scris:

    Am citit pe forumuri și bloguri despre problema asta, și am selectat metodele de apărare și rezolvare a problemei, propuse de diverși:

    Aparat cu ultrasunete -> conform discuțiilor de pe forumuri, purtătorii susțin că acestea de cele mai multe ori nu sunt eficiente. Mie clar nu mi-ar rezolva problema cu haitele (jogging forțat).
    Izgonirea din cartier -> efect efemer, problema nu dispare, este doar relocată.
    Sterilizarea şi înapoierea lor în stradă -> s-a dovedit a fi ineficientă pe termen lung, nu sunt prinși toți câinii și în plus, fără o educație a societății, ajung alții în stradă și se înmulțesc la loc, în scurt timp. Și până la urmă și câini sterilizați sunt tot maidanezi, deci nu prea rezolvă problema de bază. A fost încercată și în București, poate încă mai este?
    Ținuți în adăposturi -> soluția presupune niște costuri exorbitante, imposibil de atins in România, deci ireal de realizat la nivel național.
    Ecarisaj -> Nu fac față solicitărilor? Nu au fonduri? Trebuie să mă informez…
    Eutanasierea, celor agresivi, bolnavi și a celor neadoptați -> Se pare că prinderea și selectarea durează la nesfârșit.
    Otrăvirea, în ultima instanță -> metodă neortodoxă, dar destul de eficientă, după cum susțin unii.

    mai multe informatii in articolul :
    http://blog.expertzone.ro/comunitate/atitudine-caini-comunitari/

  17. Alexandra a scris:

    eu sunt perfect de acord cu inna deoarece are dreptate acei caini care musca sau se reped la oameni fie au fost batuti fie au fost alungati din casa cunosc f bine comportamentul animalelor si credeti’ma am dreptate……..eu in sectorul 4 berceni am caini maidanezi peste tot dar nici macar odata nu m’au atacat in schimb am vazut copii invavati de parinti sa bata caini draga silvia un animal ataca doar persoanele pe care le simte rele un caine intotdeauna te va simti cum esti probbail ca acel copil daduse in cainele respectiv inainte sa vezi u sau mai demult…….am trecut de nenumarate ori pe langa haite de caini cu pui si nu ma patit nimic .CAINII NU ATACA FARA MOTIV! intelege’ti oameni buni va rog ……..numai fiti asa…..pt ca maidanezii nu merita sa ne purtam asa cu ei sunt niste suflete neajutorate care isi doresc sa primeasca de la noi putina dragoste putina atentie nu va costa daca le acordati…… sunt ca niste copii abandonati am citit multe despre caini si ei la maturitate gandesc ca un copil de 2 ani …….deci va da’ti seama ce inteleg cand dati in ei…..nimic decat durere…..SUNTETI PREA RAI!!!!!!!

© 2009 Claudia Craiu | Ziarul De Iasi