Ca la noi…la nimeni

» Data: 05/05/2009 » Secţiunea: Uncategorized

fresca-ceausista-gara-internationala-nicolina

Ghiciti ghicitoarea mea…Unde se afla aceasta fresca?

Probabil ca foarte multi dintre dumneavoastra  nu vor putea raspunde la aceasta intrebare dintr-un motiv foarte simplu: sala in care se afla este 99% din timp inchisa.

Raspuns:… sala mare a Garii Internatinale din Iasi, aflata la vreao 50 de metri de Gara Nicolina.

Pionerii din imagine mi-au readus in memorie acei ani ai copilariei in care ne aruncam, noi, copiii de la blocurile de langa gara, intre sine in cautare de bomboane, aruncate de la geamurile garniturilor  de catre basarabenii si rusii aflati in tranzit prin Iasi. =)).

Am vorbit ieri cu seful de gara, domn’ Vizitiu, si l-am intrebat care-i povestea cu fresca uitata de timp. Nu a avut un raspuns pentru mine. In schimb, isi aduce aminte ca este realizata de un pictor care lucra la un cabinet special din cadrul regionalei CFR pe cand aceasta mai avea pe pereti portretul Tatucului.

😀 Asta-i Romania noastra!

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

7 comentarii la “Ca la noi…la nimeni”

 1. dan a scris:

  interesanta pictura. Arta “iepocii de aur” in ciuda ideologiei si a modelelor stadard are in unele cazuri calitati formale si picturale …pe langa parfumul de epoca indiscutabil 🙂
  Claudia sunt putin invidios ca ai acces in zone greu accesibile noua muritorilor de rand….(sigh)

 2. Claudia CRAIU a scris:

  Fotografia nu este facuta de mine ci de Silvian Stanisor, fotograful Ziarului de Iasi, care s-a ratacit pe acolo, acum cateva luni. Eu am vazut fresca insa de dincolo de usa inchisa, cu fata lipita de geam si mainile in jurul ochilor :))…Asa ca, nu ai nici un motiv de invidie :D. Poti incerca si tu aceeasi metoda.

 3. off a scris:

  Nu inteleg “bataia” articolului tau. Nostalgie, sau apreciere vis-a-vis de lucrare? Ce inseamna asta-i Romania noastra?!

  …MAI ESTE CEVA. Ma uit la poza ta si nu prea stiu de unde sa te iau. Am crescut in blocul cel mai apropiat de langa gara si pari cam tanara pentru a fi prins vremurile alea…Sau arati foarte bine pentru varsta ta…

  Nu o lua ca pe o provocare sau afront, ci pur si simplu, nu inteleg ce-i cu articolul asta, ce incerci sa comunici?!… si mai ales nu vad legatura intre titlu si continut…

  …spor la munca!

 4. Claudia CRAIU a scris:

  Nu vreau sa transmit nimic mai mult decat ceea ce am scris:…undeva in Iasi, intr-un spatiu in titulatura caruia intra si termenul “international”, in anul 2009, exista o pictura murala de pe vremea cand eram si eu, si tu, precum cei doi copii din imagine…Tu poate erai pioner….Eu doar soim…nu au apucat “sa ma pionereasca”…. 🙂

  Si, ca sa fiu sincera:
  -sunt nostalgica dupa copilarie, nu dupa sistem
  -apreciez lucrarea pentru ca este o oglinda a unor vremuri pe care toti cei nascuti dupa ’89 nu le-au trait, dar despre care invata la scoala….

  Concluzie :
  Mi-ar placea ca fresca sa ramana acolo unde este….Daca as fi profesor de istorie mi-as duce elevii la Gara Internationala.

  In ceea ce priveste titlul… 😀 Totul are o logica ….
  Multumesc pentru comentarii.
  P.S Am copilarit acolo…:)

 5. Claudia Craiu a scris:

  Am ramas datoare:
  “Asta-i Romania noastra”…Tara in care totul e posibil…chiar si o fresca dintr-o epoca apusa uitata pe unul dintre peretii Garii INTERNATIONALE, dintr-un oras universitar care se doreste capitala culturala…..
  Acum, la partea cu “internationalul” pot sa mai adaug doar atat…prin gara respectiva trec doar sase trenuri: patru (dus-intors) Ungheni si doua Chisinau… 😀

 6. Anonymous a scris:

  Da, e putin ciudat daca faci un efort de memorie sau de imaginatie 😀 – si compari ce este o gara “INTERNATIONALA” intr-un oras occidental cu gara noasta Internationala…..ar trebui sa fie un punct prin care trec mii de oameni zilnic sau macar sute, un loc permanent animat cu ramificatii in diferite directii .. Dar pana la urma, suntem undeva la periferia noului Imperiu european, iar eu unul daca ar fi sa aleg intre varianta aglomerata si cea tacuta a garii o prefer pe cea din urma. Si asa orasul asta a devenit prea aglomerat si zgomotos – chiar si pentru o capitala culturala:D
  In privinta mersului trenurilor:D, sunt tentat sa te contrazic, cred ca mai e un tren care trece spre/dinspre Moscova si opreste undeva aproape de miezul noptii la control.
  PS: Multumesc de sugestie, am sa incerc sa arunc si eu o privire in interior, cand nu ma vede nea militianu’ sau (nea) impegatu’, ca cine stie, e gara internationala si s-or mai gandi ca vreau sa pun o bomba :))

 7. dan a scris:

  dan, am uitat sa ma semnez 😀

© 2009 Claudia Craiu | Ziarul De Iasi