Mapamond infractional moldovenesc

* Un om s-a impiedicat de un panou publicitar din fata unei firme GSM din Piata Unirii din Iasi; a revenit cu un topor. Nu vroia sa-i schimbe acumulatorul sau sa-i cumpere o husa estivala, cu imprimeuri vesele, de purtat la git, ci doar sa-i bata cu el pe angajati – ceea ce a si facut, de altfel. Camerele de supraveghere au imortalizat evenimentul, iar politia a cautat si gasit un om si un topor. Bine ca n-a cautat nimeni si pe Google “un om si un topor”, ca s-ar fi largit cercul suspectilor: in context mai apar “un om si un cal, un om si un brad, un om si o femeie, o femeie si un copil, o femeie si un caier de lina” – si toti se invirt in jurul aceluiasi personaj-cheie, un anume Geo Bogza!

* Pe un drumeag de acces spre plaja de pe malul Siretului, de pe raza comunei “Al. I. Cuza” (1820 – 1873), a fost gasit un brat de om. Era destul de vechi si prezenta modificari ale proprietatilor organoleptice. Mai tirziu, mai departe, sub un copac, a fost gasit si restul. Noi l-am fi gasit in clipa urmatoare, mergind pe logica bruta: ce face un om beat dupa ce isi pierde un brat? Normal ca se pune sub un copac, sa se odihneasca!

* Andrii Popa trecea cu hangerul fara teaca in Valea Seaca. Valea Mare este o comuna din Vaslui pe unde Andrii Popa n-a trecut, deci nu poate fi suspectat ca ar avea legatura cu cei doi morti, sot si sotie, gasiti acolo. Ea, capul despicat cu toporul; el, in fintina, cu o funie legata de un picior. Oamenii zic ca a fost crima la betie, urmata de sinucidere la betie; in cazul asta, stirea ar putea intra doar in rubrica de obiceiuri din zona etnografica respectiva, “Plecat-am noua din Vaslui, opt beti lemn si unul cui”.

* Nu e din Moldova, dar e din tara: cu citeva seri in urma, un cioban din satul dobrogean Movilita a fost injunghiat de alt cioban, motiv pentru care a decedat. Scenariul a respectat partial balada: ucigasul a reusit sa mi-l omoare la apus de soare, dar nu s-a gasit nici o miorita cu lina plavita, care sa fi avertizat victima in prealabil, astronomii spun ca in acea seara n-a cazut nici o stea, iar maicuta batrina cu briul de lina n-a aparut, sa faca vreo declaratie. Interesant de aflat, totusi, motivatia criminalului: ca a fost beat sau ca victima avea oi mai multe, mindre si cornute?

Comentariile sunt dezactivate.