In vara asta se poarta beizadeaua pastel

* Am remarcat, urmarind televiziunile de stiri, ca trendul verii este sa se aresteze fii de primari. N-avem nici o treaba cu ei, nu-i cunoastem, habar n-avem cit de vinovati sint, doar am constatat: e ceva la moda pentru sezonul estival 2011! In plus, am observat ca tendinta verii se suprapune (folosim termenii revistelor pentru femeile moderne) peste o alta moda, din zona celor care prezinta aceste stiri: sa pronunte de cit mai multe ori cuvintul “beizadea”! Si din cauza asta, elevii care ii asculta pica la bac, fiind ferm convinsi ca inseamna “fiu de senator, primar, prefect, baron local sau de alt politician roman, care are masina tare, sabie ninja si bate alti oameni”. Nu mai vorbim despre elevi, da’ macar prezentatorii stirilor de la Antene ori Realitatea sa invete a cauta prin dictionare. Nu mai vorbim despre alea clasice, din hirtie, da’ macar o cautare pe goagal, de unde sa afle definitia cuvintului beizadea (principe / titlu rezervat fiilor domnitorilor).* In fine, la altceva vroiam sa ajungem: cuvintul “beizadea” s-a demonetizat tare, pe motiv de folosire abuziva si obsesiva. La fel s-a intimplat cu multi alti termeni care, dupa 1990, au inlocuit vechea limba de lemn, transformind-o intr-una noua, de tranzitie. Aduceti-va aminte doar de implementare! De ce li s-a blocat in gura, tuturor, limba romana, atit de bogata? De ce doar “beizadea” (decit “beizadea”, dupa cum ar spune niste domni)? Noi, in locul lor, am alege diversitatea, folosind, de pilda, in loc de baron local, cuvintul “pircalab”, care suna mai nostim si se preteaza la jocuri de limbaj de autobaza. In loc de “presedinte interimar” (cum a fost Vacaroiu, cind cu suspendarea lui Basescu), am folosi “caimacam”: suna mai interesant si sugereaza strigatul de victorie al celui care ocupa postul: “Caimac am!”. Lista poate continua cu postelnicul, boierul care avea in grija dormitorul domnitorului (sau domnitorul dormitorului?), si scutelnicul, taranul scutit de plata birului in schimbul unor obligatii suplimentare fata de domnitor: cuvintul s-ar folosi cu succes in locul banalului “patron de firma client politic”. Etc. 

* Fiind vineri, ne gindim si la chestii mai frumoase: ne-a nimerit intimplator in mina un top al mincarurilor care, chipurile, stirnesc apetitul sexual. Frunzarind pe net meniul am remarcat ca toate sint bucsite de condimente groaznic de picante, ele fiind bucate traditionale asiatice sau mexicane ori pizza cu ardei iute si mult usturoi. Pesemne ca autorii clasamentului au uitat sa ofere detalii despre cum se impaca apetitul sexual cu damful: greu de crezut ca tinarul Pandele maninca o pizza cu usturoi, il apuca apetitul sexual, pleaca la agatat, iar duduile din club nu fug de el cu miinile la nas, din cauza rigiielilor sale cu aroma de mujdei. Si dupa o mincare arzatoare, cum sa-ti mai vina pofta de altceva decit de foarte multa bere? Asa am gasit raspunsul: de fapt, nu bucatele iti stirnesc apetitul sexual, ci bautura de dupa, care face sa nu mai existe – vorba aia – femeie urita!

* De cind am inceput sa ne alimentam rational si corect, pentru a ajunge la acea greutate (si la acea talie) din liceu / armata / facultate (chiar am reusit, pe bune!), evitam combinatiile care aduna chisca pe burta – gen carne cu piine, fasole sau cu cartofi. Multi nu le evita, altfel n-ar mai avea rost reclama la conservele SADU de fasole cu carne, pe care am vazut-o nu demult. Desi, daca ne uitam mai bine,  clipul descurajeaza consumul: e cu un nene mustacios, care leorpaie din oala cu potol pregatita pentru consumatori; asteptam prima stire despre un roman care a facut reclamatie la OPC dupa ce a gasit in conserva fire de par din mustata!

Comentariile sunt dezactivate.