Fizica pe intelesul tuturor

* Vremea e la fel de nebuna ca vremurile: ba e grindina, de se trag copiii, pe ulita, cu sania, ba ploua, de se trag taranii, pe ulita, cu barca, ba e canicula (cum a fost in week-end-ul trecut), de se trag cetatenii pe sub umbrelele teraselor! Inca din clasele gimnaziale se studiaza efectele caldurii, dilatarea, fierberea, schimbarea starii de agregare, se pomeneste despre coeficienti termici si despre calorimetrie; despre efectele caldurii pe care nu le-ati invatat in scoala, despre ce lipseste din manualele de fizica, in cele ce urmeaza:* SENZATIONAL! Din cauza caldurii, la Pascani, o urmasa a celebrei gaini care a efectuat, in anii de pionierat ai presei romanesti, doi pui vii, sub atenta indrumare a maestrului Ion Cristoiu, a produs, simbata, trei oua fierte, doua ochiuri taranesti cu smintina si o omleta cu ceapa! Nici colega sa de cotet nu s-a lasat mai prejos, nascind doi pui la rotisor, cu tot cu mujdei! 

* VESTI BUNE PENTRU ROMANI! Temperaturile ridicate din ultima perioada au facut ca, in urma fenomenului fizic de dilatare, sa creasca salariile. In special, ale cetatenilor defavorizati, care nu detineau bancnote, ci doar monede metalice. Tot datorita dilatarii, in orele calduroase ale prinzului a crescut si cosul zilnic al unor pensionari care ieseau de la supermarket. Doi dintre ei s-au bucurat, vazind cit a crescut, pina acasa, parizerul tinut in sacosa, la caldura. Din fericire, ambulanta a sosit la timp, asadar toti cei care consumasera mezeluri alterate au beneficiat de primele ingrijiri.

* FOTBAL! Meciul amical de fotbal dintre doua echipe din campionatul judetean a fost intrerupt, alaltaieri, din cauza caldurii si, mai ales, a efectelor sale: mingea se dilatase, ajungind cit una de plaja, portile se marisera si ele, iar pe arbitru il frigea foarte tare la buze fluierul din metal.

* EROARE! Membrii Asociatiei de Locatari “Abnegatia” au aflat de la avizier (din anuntul scris pe coala tip A4 cu creionul chimic inmuiat in gura de administratorul Septimiu Octavian) ca s-a produs o grava eroare in calcularea facturii la incalzire pe lunile decembrie, ianuarie si februarie, asadar diferenta de bani va fi restituita locatarilor sub forma de energie termica. De vineri, la prinz, in apartamentele imobilelor din cadrul asociatiei duduie caloriferele, iar repartitoarele s-au topit inca de simbata.

* ASFALTARE! Ulitele principale din mai multe comune ale patriei noastre sint asfaltate cu regularitate din patru in patru ani, cu putin inainte de alegerile pentru primarii. Fiind asfalt din categoria “mita electorala”, e de o calitate indoielnica, iar starea sa de agregare variaza cu temperatura. In week-end, din cauza caniculei, el s-a topit si a inceput sa curga (in cazul ulitelor cu panta suficient de mare) sau a ramas sa balteasca (in cazul ulitelor cu panta de unghi alfa egal zero). Astfel, cei din satul Smecheria de Sus au ramas fara pic de asfalt, acesta venind ca un riu de lava peste cei din Smecheria de Jos. Din fericire, barbatii se aflau la bufet, pe un dimb, deci au ramas sa bea, admirind ineditul fenomen. Doar o familie de oraseni, venita in vizita la rude, dupa cas si legume de tara, a cazut victima valului de asfalt. Membrii sai (sotul, sotia, cei doi copii, soacra domnului si un pechinez) se afla si acum prizonieri, infundati pina mai sus de glezne, iar micii derbedei din sat trag in ei cu prastia sau le sufla prin tevi simburi de cirese!

* A SAPTEA ARTA! Aceeasi caldura care a afectat intr-un asemenea mod viata satenilor descrisi mai sus le-a adus, pe linga asfalt, si o mare bucurie: in urma fenomenului fizic de dilatare, aparatul de proiectie din cadrul Caminului Cultural s-a marit, ajungind cit unul de la Multiplex; asa se face ca toti satenii pasionati de cea de-a saptea arta au putut urmari, duminica, filmul indian “Lantul Amintirilor Contraataca”, in format panoramic, 3D! Vom reveni!

Comentariile sunt dezactivate.