Corzi sau coarde

Am bagat textul doar ca sa se stie ca exista si categoria asta! Cine e interesat, sa fie binevenit!

Despre amps, cabs si efecte, (FX), ceva mai incolo; deocamdata, doar despre chitare: am un Strat Fiesta Red, un Fat Strat sunburst, un Les Paul negru (cel pe care cintam in pozele de sus si care se vede pe perete, dormind frumos, in poza de jos), un ES-355 cherry si un Jazz Bass sunburst (plus alte citeva, printre care se numara si chitara mea electrica Reghin, pe care cintam in 1983 – cumparata, la vremea aia, cu 1290 de lei!).

Folosesc corzi extrem de diferite: la ES-355 am Gretsch Electromatic flatwound de .012, la Les Paul am D’Addario de .011, la Strat Red am Dean Markley de .010, iar FatStrat-ul a fost dotat cu D’Addario de .009, sa fie usor la degetele pentru bendings. Conteaza foarte mult ce cinti si pe ce cinti! Jazz Bass-ul meu este echipat, in acest moment, cu Warwick Red, pare-mi-se – dar am un set de RotoSound Swing 66 nou-nout, care de-abia asteapta sa zbirniie.

Daca nu cint defel pe o chitara cu corzi noi, vreme de un an (ceea ce nu se intimpla, dar ziceam asa..), ii schimb corzile. Daca iau o chitara si cint pe ea doua ore pe saptamina, ii schimb corzile la 6 luni. Daca exersez, zilnic, jumatate de ceas pe alta chitara, merg cu corzile alea cam 3 luni. Cind exersez si inregistrez, cam un set la doua luni. Uneori, le schimb si mai des – asta depinde de ce faci cu chitara. Mi s-a intimplat sa schimb lunar setul de corzi, desi nu era nici una dusa…

Stevie Ray Vaughan avea corzi noi-noute la fiecare show – dar ce corzi erau alea? De .013, chiar si mai groase! Erau niste corzi monstruoase, cabluri de inalta tensiune – mai ales pentru blues! De-aia, SRV cobora totul cu un semiton…

Nimic nu e perfect pe lumea asta: corzile mai groase dau sound-ul mai plin, mai profund, mai incarcat de feeling, dar e mult mai greu de cintat pe  ele, decit pe cele mai subtiri, care dau un sound subtire…

Alpha, Bravo si Charlie - lipsesc celelalte!

4 comentarii la “Corzi sau coarde”

  1. Ionut a scris:

    Chiar ma gindeam ca sa-mi iau si eu o chitara pt mine si o toba pt kinderul meu mai mare, are 4 ani si prea multa energie, si sa cintam in garaj (poate devenim celebri, facem rock intr-un garaj in california). Ai vreo recomandare ? Sau macar niste pointeri unde sa ma uit dupa mai multe infos ?

  2. Cip a scris:

    Pai, zi-mi cam ce ti-ai dori, ce gen, ce nivel, ce suma! Sint chitare la toate preturile, gasesti foarte bune in categoria “entry level”, dar si slabe cu branduri celebre. De obicei, cind vreau sa cumpar ceva, ma uit pe:

    http://www.thomann.de/gb/index.html

    aleg, compar, apoi lansez comanda prin ProSound.

    La tobe, din pacate, ma pricep prea putin (gasesti pe acelasi site si o sectiune dedicata). Exista prea putini bateristi buni pe lume, si cred ca stiu de ce: in adolescenta e mai usor sa vrajesti colegele de clasa, linga focul de tabara, cintindu-le balade la chitara carata in spate, decit facindu-le un solo de tobe la drum-kit-ul carat tot in circa.

    Eventual, daca INTR-ADEVAR vrei instrumente, trimite-mi un mail – ciprian_iesan@yahoo.com
    si vedem mai punctual ce si cum.

    Juniorul meu tot 4 ani are, dar inca nu da semne ca ar fi prea tentat – l-am incercat cu bass-ul, dar, pentru virsta lui, ar trebui un bassulet…

  3. Vicus a scris:

    Inca tot nu m-am decis pt care sa te invidiez mai rau… Parca totusi pt Jazz Bassu cela.

  4. Cip a scris:

    Vicus, la urma urmei e o clona JB bine facuta, ca doar n-am dat sute de euro in plus doar pentru sigla “Fender” de pe headstock. Cred ca ti-am trimis niste poze: are un neck foarte confortabil, am luat de la Stewart McDonald cam tot ce are inauntru (matzarie si componente electronice), PUP’s sint OK, iar eu sint multumit. Da’ cam incep sa mi se duca fretturile, ca am 105-45 Rotosound Swing 66. Zic ca, daca s-or duce de tot, le scot cu patentul si las fretless, ca la Jaco, si imi iau ceva cu cinci, macar sa ma apropii, ca nivel. de bassul tau.
    Pe curind!
    Cip