Concurs de desene pe asfalt

De 1 Iunie, copiii nu primesc in dar minge, sabie, prastie, toba, pusca sau trompeta, ci carti si jocuri plicticoase, pe care le rup, le strica sau le pierd. N-au voie sa se joace cu placinte de noroi, cu caradaste si carabusi, cu maidanezii de la bloc sau de-a ruptul hainutelor noi, proaspat calcate de mamica; dimpotriva, micutii sint tiriti cu grupa sau clasa la teatrul de papusi, la expozitii, la muzee sau case memoriale, sint siliti sa invete poezii si cintece pentru serbare si, desigur, sint obligati sa faca in cadru organizat desene cu creta pe asfalt, desene despre minunata lor copilarie.

Ultima data cind doamna invatatoare Matilda Chirvase si domnul director Petrica Beldeanu-Chisca au organizat concurs de desene pe asfalt cu elevii dintr-a IV-a D, un graunte de nisip s-a strecurat intr-un mecanism care functionase perfect pina atunci…

*         *         *

Era, dupa cum spuneam, 1 iunie; de-abia inceputul verii, dar termometrele indicau 36 de grade la umbra si asfaltul cleios se lipea de talpi. Pasarelele ciripeau, frunzele din tei fosneau, soarele stralucea, iar elevii dintr-a IV-a D se inghionteau, isi trageau castane sau isi puneau piedica in vreme ce mergeau incolonati cite doi spre centrul orasului, spre concursul de desene pe asfalt. Se anuntase in inspectie insusi domnul primar – insotit de niste straini, niste belgieni, membri ai unei asociatii care se ocupa de copii sau asa ceva.

Iliuta si Ionut sint prieteni si colegi de banca; ajunsi in centrul orasului, lor le-a fost repartizata o bucata de trotuar refacuta recent, dupa ce trecusera pe acolo citiva muncitori cu buldozere, lopeti, motopompe si compresoare, sa repare o teava de apa. N-au apucat sa deseneze bine cu creta un avion si o barcuta, cind au simtit ca se scufunda in asfaltul topit:

– Doamna invatatoareee, ia uitati la mine! a strigat Iliuta. Fiindca se gindea la cu totul altceva, doamna i-a raspuns fara sa priveasca: „Bravo, bravo, frumos, imi place, ai talent!”. Dupa cinci minute, cind celor doi le ajunsese asfaltul la genunchi, a strigat si Ionut:

– Doamnaaa! Da’ ia uitati la mine si la Iliuta! Doamnei ii era sete si se gindea doar la o racoritoare, o inghetata, deci a strigat de unde se afla: „Daca nu va astimparati si va mai tineti de prostii, va rup urechile!”. In urmatoarele minute, Ionut si Iliuta s-au scufundat in asfaltul topit pina la briu, pina la piept apoi pina la git. Din fericire, pe acolo a trecut o batrinica milostiva, semanind cu Sfinta Vineri din povesti, care i-a tras pe cei doi cu bastonul. Altminteri, dupa cinci minute, din ei s-ar mai fi vazut doar minutele deasupra marii de asfalt, inclestate pe cretele colorate.

Si colegul lor de clasa Cezarica a ramas infipt pina la genunchi, dar nu pe trotuar, ci in plina intersectie, unde desena un porumbel cu ramura de maslin in cioc si doi razboinici care isi taiau reciproc capetele. De 1 Iunie, domnul primar interzisese circulatia vehiculelor prin centrul istoric, pentru ca micutii artisti sa aiba un cimp cit mai larg de exprimare a talentului si imaginatiei. A doua zi, masinile si-au reluat vechile si puturoasele lor obiceiuri, dar ocolindu-l cu grija pe Cezarica. El spune ca vrea sa termine scoala prin corespondenta chiar acolo unde se afla, in intersectie, apoi sa devina agent de circulatie, fiindca si-a descoperit adevarata vocatie.

*         *         *

Dupa cum am spus, intersectia din centru si citeva strazi fusesera inchise traficului auto pentru a nu ingradi actul de creatie si libertatea de exprimare artistica. Georgel si Petrica si-au cerut voie de la doamna invatatoare sa-si cumpere suculet de la un magazin. Doamna le-a dat voie sa-si cumpere suculet, fiindca era, dupa cum am spus, cald. Georgel si Petrica au cumparat suculet, dar au cumparat in secret si o sticluta de lichior, pe care au ascuns-o bine. In urmatorul sfert de ora, toti strengarii din clasa au baut lichior din sticla, pititi dupa un panou electoral cu chipul domnului primar, ramas de la ultimele alegeri.

La virsta clasei a IV-a, fie ea chiar a IV-a D, nu tii prea mult la bautura – mai ales pe caldura, cind se urca mai tare la cap. Au inceput toti sa rida prosteste si sa faca glume nespecifice virstei lor fragede. Cu creta alba, multa creta alba, au desenat pe toata partea carosabila linii continue si discontinue, noi sensuri giratorii, locuri de parcare si multe treceri de pietoni. Tot ei au modificat si numarul de benzi de circulatie: cind doua, cind sapte. Urmele desenate cu creta pe asfalt de tinerele vlastare au ramas chiar si dupa cele 72 de tamponari de a doua zi…

*         *         *

A doua zi, pe 2 iunie, era simbata, iar doamna invatatoare Matilda Chirvase si domnul director Petrica Beldeanu-Chisca au iesit la iarba verde cu elevii din clasa a IV-a D. Micutul Cezarica fusese scutit. Drumetia s-a dorit a fi o minunata ocazie de relaxare si de petrecere a unei zile de neuitat la aer curat, in sinul primitor al naturii, incununind astfel concursul de desene pe asfalt organizat in ajun.

Ziua de simbata a fost intr-adevar una de neuitat: in autobuzul care-i transporta pe drumeti spre paduricea de linga oras, toti cei 36 de copii au vrut pipi, insa doar 31 au anuntat; in plus, ocupantii locurilor din spate si-au dat jos pantalonasii, lipindu-si funduletele goale de geam si aratindu-le cu nevinovatie celorlalti participanti la trafic. Ajunsi in padure, copiii s-au raspindit din prima clipa, care incotro; doar din cind in cind, cite un tipat sau racnet arata ca natura plina de urzici si alte pericole isi cere tributul sau de carne frageda. Bilantul unei zile de neuitat la iarba verde a fost urmatorul (citam din notitele organelor de ancheta sosite in zona):

“3 buc. baietei, 1 buc. fetita cazut Ripa Dracului, tipat urzici, ghimpi fund. 1 baietel impins gluma 3 fetite piriu, cazut, impotmolit namol, matasea-broastei; gasit fetite, spalat furtun. 2 buc baietei bagat mina scorbura cautat pupaza tei poveste Nica; scorbura viespi, intepat 2 baietei, 6 fetite. 3 baietei fugit cimpii prins miei care zburda. Cioban fugit cimpii prins baietei, batut bine. Taur comunal scapat lant vazut 3 fetite rochite rosii cules floricele pasune; fetite scapat viata urcat copac, muscat veverita. 2 baietei prins bursuc, bagat poseta doamna invatatoare; cadru didactic cautat pudra, scormonit poseta, gasit bursuc, lesinat.

Director fugarit 2 baietei gluma proasta bursuc poseta; alunecat balega vaca. Spalat piriu, baut apa piriu. Amonte, 5 baietei facut pipi apa piriu baut director. 2 fetite ratacit padure intilnit Muma padurarului, speriat biata batrina. 3 fetite cules ciupercute intilnit Mos Martin; mincat ciupercute, fetite. 5 baietei ascuns, baut sticla vin, imbatat. Tras prastie tufis doamna invatatoare pipi. Cadru didactic crezut sarpe, speriat, tipat. Seara, recuperat partial numar copii”.

6 comentarii la “Concurs de desene pe asfalt”

 1. melania a scris:

  nam nimic nimic de zis

 2. Cip a scris:

  Eu am ceva ceva de zis: se scrie “n-am”!

 3. alexandra a scris:

  toti sinteti niste prosti!!!!!!!!!!!!!

 4. Cip a scris:

  Dar cine este, de fapt, destept?

 5. Pizza non stop a scris:

  Unii chiar au talent la scris. La mai mare! Keep up the good work!

 6. Catering Bucuresti a scris:

  Off topic, eu unul chiar sunt mandru ca sunt roman! Nu am un motiv anume. Pur si simplu iubesc tara asta!