Tineri ca patria

» Data: 27/02/2012 » Secţiunea: Uncategorized

Antologia “Tineri ca patria” – Culegere de poezii patriotice si revolutionare a aparut in anul 1983. O multime de poeti, mai mult sau mai putin cunoscuti, au profitat atunci de ocazie. Nu e nici un pacat in asta. Dimpotriva. Dar una e sa-ti promovezi talentul (precum Mircea Dinescu, cu o poezie placuta de 16 versuri, Grau pazit de maci) si alta e sa-ti exhibi slugarnicia  (precum CV Tudor, cu un poem zemos de patru pagini intitulat – cum altfel? – Nicolae Ceausescu). (Ori poate ca nici compromisul nu este intotdeauna de condamnat, dar numai daca vorbim de cineva numit Matei Visniec!)

…. Actualul guvern a fost caracterizat in fel si chip. De la guvern marioneta la guvernul noii generatii, de la guvern de trepadusi la guvern de tineri specialisti, de la guvern de securisti la guvern de romani scoliti in strainatate etc. Destul de putini au observat insa o ciudatenie. Noul Guvern al Romaniei este alcatuit din indivizi care au absolut toate  trasaturile necesare pentru a se afla mereu  in siajul puterii, indiferent de regim. Si nu doar pentru ca pomenesc tot timpul de ‘loialitate neconditionata fata de stat” si ‘iubire netarmurita fata de popor”.  Am mai auzit de astea!

Ca am fi  trait in continuare in comunism, ori ca ar fi ajuns legionarii la putere, sau ca am fi avut dictatura regala,  sau ca am fi fost cuceriti de imperiul somalez, studiind profilul, statura, familia, discursul si opera celor in cauza, nu am nici o indoiala ca toti ministrii, in frunte cu premierul, ar fi facut parte din  nomenclatura oricarui regim politic. Loialitatea si iubirea i-ar fi obligat la asta. La urma urmei,  de ce sa pierzi ocazia de a te afla printre privilegiati? Multi vor, putini pot.

Dar e un pacat in asta? As spune ca nu, nu neaparat. Dar una e sa te cheme Dinescu si alta CV Tudor. Cu alte cuvinte,  una este sa fii cu adevarat (un poet) valoros si alta sa e fii doar un simplu oportunist. In urmatoarele luni, vom putea face oricum diferenta. Cine credeti ca va trece testul?

…. A, bineinteles, am uitat sa spun esentialul,  patriotul e CV Tudor!

 

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

Comentariile sunt dezactivate.

© 2012 Cătălin Onofrei | Ziarul De Iasi