Succesurile almanahelor de altadata!

» Data: 03/09/2012 » Secţiunea: Uncategorized

Probabil s-a intamplat multora. Ca, in timp ce meditezi la rosturile absconse ale lumii,  in fata unui pahar de apa plata, intr-un stabiliment oarecare – brusc! -, cineva de langa tine (amic, ospatar, consumator ori vreun trecator ocazional) sa comenteze trist: “Si cand te gandesti ca noi am fost primii!”

La privirea ta  interogativa, persoana (amic, ospatar, consumator ori vreun trecator ocazional) incearca sa te lamureasca, adaugand: ” Noi, dacii!”.  Eventual, “Noi, tracii!”.  Iar uneori, mai rar insa, “Noi, romanii!”!

La ce, frate, am fost noi primii?, intrebi bulversat si dintr-o data interesat de conversatie. Atunci,  persoana (amic, ospatar, consumator ori vreun trecator ocazional) capatand o expresie scarbita de profunda ta nestiinta, devine si mai precisa, enuntand cateva dintre cele mai glorioase secvente ale istoriei noastre multimilenare.

Spicuiesc cateva: toate limbile vechi ale Europei sunt tracice la origine; toata mitologia greaca este de fapt traca, pai Orfeu ce a fost? cea mai bogata tara a  fost Tracia; cele mai frumoase femei au fost tracele; primele orase au fost trace; cei mai destoinici conducatori de osti au fost traci, precum marele Alexandru Macedon; cei mai mari negustori proveneau din Moscopole si singurul popor din lume care i-a aparat pe evrei cu pretul propriei vieti a fost poporul trac, pardon!, poporul  roman!

Abia atunci iti pica fisa! Aaaaa – spui edificat -, te referi la almanahurile din anii ’80, doldora de astfel de adevaruri cutremuratoare! Iar in acel moment,  ca orice cititor avizat, rememorezi, la randul tau, cateva intamplari care te-au marcat: faptul ca suntem urmasii hiperboreenilor, desi unii sustin ca suntem si mostenitorii atlantilor; faptul ca in timp ce altii scriau chestii banale pe tablite de lut, noi introduceam mesaje secrete (nici astazi descifrate) in monedele de metal; faptul ca i-am batut mar pe sovietici arzandu-i cu laserul Coanda! Ma rog, asta nu am citit-o in nici un almanah, dar de stiut o stia oricum toata lumea! Eu chiar cunosc un tip care s- a jurat ca a participat la lupta respectiva. Il cred, pentru ca are si certificat de revolutionar!

Eh, ce vremuri magnifice! Cand te gandesti ca am fost primii!! Si ce-a facut Basescu din noi!!

Totusi,  ma intreb uneori, de ce nu am avansat in acea lupta parjolitoare pana la Moscova, ca sa-i capacim de tot pe rusi?  Sa nu uit sa-l intreb pe revolutionar!

 

 

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

Comentariile sunt dezactivate.

© 2012 Cătălin Onofrei | Ziarul De Iasi