Nokia si Dokia

» Data: 02/10/2011 » Secţiunea: Uncategorized

Plecarea firmei Nokia din Cluj s-a transformat intr-un delirant festival al vaicarelilor nationale.  S-a lamentat incruntat presedintele, s-a tanguit discret premierul, s-au jeluit cu precipitatii pesedistii si liberalii, s-au vaitat atoatestiutori economistii, s-au plans indignati cei aproape 2000 de angajati care si-au pierdut locurile de munca.

Dar astea sunt jocurile profitului in economia de piata. Iar intr-un joc, fie el economic ori de alta natura, daca nu crezi ca esti sau ca poti deveni  mai bun decat celalalt, fa bine si ramai pe margine.

Ceea ce m-a intrigat cel mai tare in toata aceasta tevatura a fost absenta oricarui indemn la competitie. 2000 de romani au lucrat intr-una din marile firme ale planetei. Vrei nu vrei, oricat ai fi de incepator, tot ramai cu ceva in cap, tot “furi” oleaca de meserie, tot inveti ceva, vazand si asambland atatea telefoane. Cica telefoanele erau pentru tarile sarace si veneau aproape gata facute. Si ce daca? Tot de electronica de inalta performanta vorbim. E parte a fiecarui telefon mobil pe care il tinem in mana. Nu este tehnologie extraterestra.

Finlandezii sunt un popor de origine fino-ugrica (adica rude cu amicii nostri unguri, dar si cu estonienii) de doar cinci milioane de suflete. E drept ca, detin printre cele mai performante scoli din lume,  iar de ceva ani  sunt condusi mai ales de femei, considerate cele mai voinice reprezentate ale sexului slab din Europa. Nu prea iti da mana sa le superi.

Noi suntem vreo 2o de milioane de gugumani, numai in tara. Alte multe milioane s-au imprastiat  (sau au fost imprastiati)  prin lume. Cu folos, zice-se. Daca o credem pe Ecaterina Andronescu, aceasta mama a dezastrului din invatamantul romanesc, suntem un neam de olimpici migratori inca de la Decebal incoace.

Atunci, cum de fostul ministru, laolalta cu pesedistii si liberalii, cei  atat de increzatori in steaua romanilor de pretutindeni, nu au dat cu tifla incompetentilor de guvernanti,  ridicand manusa pentru a striga in cor: si ce daca au plecat finlandezii? Hai sa facem noi, romanii, un telefon mai tare decat al finlandezilor! La soare sa te poti uita, dar la dansul, ba!

Sa nu se numeasca Nokia ci Dokia, sa nu mai lanseze in eter bincunoscutul tarait, ci sa cante  suita “Prin Muntii Apuseni”! De ce ei pot, si noi, o natie de genii, nu? De ce ar fi universitatile noastre mai slabe decat ale lor? Ce au blonzii finlandezi in plus fata de noi?

Ingineri din toate universitatile tehnice romanesti, uniti-va!

In loc de asta, Ecaterina Andronescu, rector al Politehnicii din Bucuresti, spatiu in care ar trebui sa colcaie inteligenta practica romaneasca,  se zbate sa-i faca studenti pe elevii care au picat bac-ul. Prostii nu fac performanta, doamna ex- ministru! (Si e de ajuns sa privim spre multi dintre ministrii pedelisti!) Ei nu produc un telefon, ei il doar il cumpara! Ca sa se laude!

Si te mai miri ca finlandezii au rupt-o la fuga! Drama noastra e ca ei nu au nimic in plus fata de noi, ci doar in minus: politicieni ca Ecaterina Andronescu!

 

 

 

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

2 comentarii la “Nokia si Dokia”

  1. cristiana palos a scris:

    Pentru autor
    Ideea de a merge mai departe fara bacalaureat este foarte buna: ce te faci cu atatia tineri care nu stiu incotro sa o ia si se apuca de lucruri rele ?!… La noi invatamantul este inca bun, ce le poti oferi copiilor in loc de asta ?!
    Ideea cu Dokia este geniala! S- asa este, s-a facut prea mult caz de ceea ce era de asteptat cu Nokia ș.a.

  2. Kostakel a scris:

    :)) nici daca ar fi adevarata ideea n-ar fi atat de buna gluma! Pai in Romania actuala e complicat sa gasesti o fabrica cu un amarat de strung pe care sa faci un surub si-o piulita, ce sa mai vorbim de telefoane sau alte -alea. Inginerii care nu sunt “electro” se fac agenti de vanzari (ingineri de ofertare) la firme care vand termopane, conducte de pvc sau sisteme de ridicat si transportat. Aia “electro” se fac luntre si punte si pleaca. Unde vad si ei cu ochii, fiindca se cauta si oricum se plateste mai bine ca aici. Si-atunci? Pai… nimica. De-aia nu se mai face studentii romani ingineri dom’le…

© 2011 Cătălin Onofrei | Ziarul De Iasi