Lumea Sofiei

» Data: 03/08/2011 » Secţiunea: Uncategorized

E doar o intamplare ca am terminat de citit aceasta carte scrisa de un norvegian in aceeasi zi in care alt norvegian ucidea cateva zeci de norvegieni?

Lumea Sofiei de Jostein Gaarder, Colectia Cotidianul, Editura Univers, 2006

1. Un misterios profesor de filosofie intra abrupt in viata unei eleve de 15 ani, propunandu-i un curs de filosofie, in fascicule. La inceput, fata primeste periodic, in cutia postala, cate un bilet pe care sunt inscrise niste intrebari ciudate. Apoi, pe cateva file, vin raspunsurile decupate din istoria filosofiei. Sunt prezentate, pe intelesul unui adolescent, doctrinele celor mai importanti filosofi, din antichitate pana in zilele noastre. Profesorul (sau autorul?) pare a avea o apreciere si o cunoastere speciala pentru filosofia moderna, careia ii dedica cele mai multe pagini. (Oricum, 90% din volum este filosofie pura!) Tot mai fascinata de intamplare, fata se transforma dintr-un lector pasiv intr-o fiinta din ce in ce mai curioasa, incercand sa afle cine este profesorul de filosofie. Aventura este presarata cu o multime de evenimente bizare.

2. Structura romanului e ingenioasa. La mijlocul volumului, cei doi, profesorul si eleva, inteleg ca sunt doar personajele unei carti scrise de altcineva pentru propria lui fiica de 15 ani. Scopul lor devine acum tocmai evadarea din carte. Dar te poti ascunde de cineva omniscient si omnipotent, care iti dicteaza toate replicile? Se pare ca avem totusi libertate!

3.  Scrierea norvegianului face trimitere subtila la un alt roman celebru – ‘Lumea Alisei’ de suedezul Sam Lundwall – in care Pamantul, parasit de oameni, este luat in stapanire de personajele celor mai importante carti ale lumii. Nemurirea exista! Volumul lui Gaarder – vandut in zeci de milioane de exemplare ! – este o excelenta introducere in filosofie, conturand ideea (acceptata incet, incet si de stiinta) ca lumea este, pana la urma, creatia propriei noastre minti. Pentru ca lumea si mintea sunt de fapt acelasi lucru. Ceea ce indeamna la maxima intelepciune. Mai putem vorbi atunci de intamplari?

 

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

Comentariile sunt dezactivate.

© 2011 Cătălin Onofrei | Ziarul De Iasi