Esecul odiseei spatiale

» Data: 04/02/2013 » Secţiunea: Uncategorized

Americanii au comemorat zilele acestea 10 ani ani de la dezastrul navetei Columbia. De fapt, perioada februarie-martie este considerata de catre NASA cea mai ghinionista din istoria zborurilor cosmice, in acest rastimp inregistrandu-se aproape an de an multe dintre marile esecuri ale agentiei. Eu cred insa ca toata perioada de la 1989 incoace este un mare esec al aventurii spatiale.

Am in fata o carte aparuta in anul 1963. Adica din urma cu jumatate de secol! Se numeste “Cosmosul apropiat si indepartat” si este elaborata de un grup numeros de oameni de stiinta din vechea Cehoslovacie. La pagina 189 apare un subcapitol intitulat “Ce va fi mai departe?”

Asadar, ce urma a fi mai departe? (Repet: cartea este din 1963, din epoca de glorie a primilor sateliti, cand americanii gafaiau din greu spre a-i ajunge din urma pe sovietici, desi unii spun ca meritul cuceririi cosmosului apartine aproape in totalitate geniului savantilor germani, mai mult sau mai putin nazisti!)

Iata ce prevedeau savantii ‘socialisti’, inspirandu-se insa din ‘profetiile’ unui savant capitalist:

– pana in 1964, aselenizarea (Selena = Luna) unei rachete fara echipaj uman,

– pana in 1965, inconjurarea Lunii de o racheta cu echipaj uman,

– Pana in 1966, trimiterea primelor rachete fara echipaj pe Marte si Venus,

– pana in 1968, primii oameni pe Luna,

– pana in 1973, primii oameni pe Marte!!!!!!!!!!!!!

Dintre toate acestea, a avut loc doar aselenizarea din 1969. Si cam atat cu adevarat spectaculos! Si chiar daca, pana prin 1989, competitia dintre rusi si americani a mai produs ceva evenimente spatiale interesante, dupa prabusirea URSS, ceva s-a rupt. Generatiile cu ochii la stele se pare ca au disparut dintre noi. Ori, poate, doar savantii germani, mai mult sau mai putin nazisti!  Sau, poate, doar competitia! Ca resurse (financiare) eu cred ca sunt inca din belsug. In ultimii 20 de ani, doar dezastrele navetelor spatiale au mai trezit un pic de interes morbid din partea publicului.

Si cand te gandesti ca pana si marele Arthur C. Clark sustinea, cu vreo 30 de ani in urma, ca in jurul anului 2000 vom fi ajuns deja pe Marte!

Dar martienii inca ne asteapta! De vreo 40 de ani!

 

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

Comentariile sunt dezactivate.

© 2013 Cătălin Onofrei | Ziarul De Iasi