Conceptia tovarasului Nicolae Ceausescu privind criza economica mondiala

» Data: 01/12/2011 » Secţiunea: Uncategorized

(Rezumat)

Fara nici o indoiala, criza economica mondiala a devenit o dominanta a vietii internationale. Potrivit  documentelor PCR, principalele caracteristici ale crizei economice sunt:

1. aria larga de cuprindere a crizei,

2. ramificatiile ei multiple,

3. adancirea decalajelor intre nivelele de dezvoltare ale statelor,

4. relatia complexa dintre criza relatiilor economice si criza economiei capitaliste.

Potrivit documentelor PCR, principala cauza a crizei economice mondiale este reprezentata de “politica imperialista a tarilor capitaliste”, iar cele mai vizibile “forme de manifestare ale crizei” sunt:

a. inflatia,

b. dobanzile inalte,

c. practicile inechitabile in acordarea creditului international,

d. instabilitatea cursurilor de schimb, etc.

In opinia tovarasului Nicolae Ceausescu, pentru ca marile succese obtinute de poporul roman in anii constructiiei socialiste sa nu fie afectate de lacomia si reaua credinta a tarilor capitaliste, “trebuie sa actionam cu hotarare in directia inlaturarii contradictiilor” dintre fortele de productie si relatiile de productie.

etc. etc.

Cum materialul de mai sus provine dintr-un volum propagandistic din 1984, ingrijit de tovarasul Mugur Isarescu,  nu putem trage decat urmatoarele concluzii dubitative:

i.) Lumea (ori macar o parte importanta din ea) se afla intr-o perpetua criza,

ii.) Cand spunea adevarul Mugur Isarescu (pentru care am totusi un mare respect), atunci ori acum? Sau, de fapt,  viitorul guvernator al Bancii Nationale anticipa cu mai bine de 25 de ani in urma ceea ce se intampla abia acum?

iii.) Daca tarile capitaliste erau atat de grav bolnave, de ce cel care a murit in chinuri a fost pana la urma comunismul?

Morala: Pica intotdeauna cine nu te astepti! Asadar, cine pica de data asta? (Si cine ramane?)

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Uncategorized

3 comentarii la “Conceptia tovarasului Nicolae Ceausescu privind criza economica mondiala”

 1. tembo a scris:

  de data asta pica toata lumea si ramane cine face risipa de inteligenta

 2. IS a scris:

  45deani-in-socialism.ro – „România. 45 de ani în socialism”

  Premieră de carte: pentru prima dată în ultimii 20 de ani, a fost scrisă o carte în care sunt prezentate realizările obţinute de naţiunea română în perioada 1945-1990.

 3. ptonofrai a scris:

  Comunismul nu a existat niciodata , a fost un fel de dictatura mai mult sau mai putin proletara , asa cum si-a dorit Marx , si nu a murit in chinuri , a fost sabotata in permanenta de SUA jandarmul planetar dupa razboi , pana la distrugerea totala .
  Nu a murit datorita sistemului cum se chinuie sa debiteze toti cretinii ci datorita slabiciunii fata de tabara castigatoare a razboiului pentru impartitea lumii .
  Ceausescu a avut un rol hotarator pentru distrugerea comunismului din marea-i prostie parasind internationala socialista si transformand comunismul in dictatura personala nationalista .
  Era imposibil sa castige , fiindca SUA a fost si este dispusa sa distruga lumea decat sa existe alt sistem decat al lor , si marea nenorocire este ca si are capacitatea aceasta .
  SUA a facut cheltuieli uriase de inarmare provocand aceleasi cheltuieli si in tarile socialiste care s-au ruinat economic deoarece nu au coloniile SUA .
  A impus permanente embargouri economice , a sabotat in permanenta orice colaborari economice ale sistemului socialist cu face si astazi .
  China va fi distrusa tot din interior comunistii deacolo stau pe un butoi de pulbere care va exploda in curand deoarece au acceptat sa colaboreze cu SUA si cu cardasia lor..

© 2011 Cătălin Onofrei | Ziarul De Iasi