Paruiala electorala de la Stefanesti si tendintele politice pe termen lung

» Data: 02/06/2008 » Secţiunea: Politica

Daca PD-L reuseste sa cistige Bucurestiul si Iasul, doua alegeri cu mare incarcatura simbolica pentru ca, in primul caz, ar insemna ca din nou coalitia anti-Basescu aflata sub bagheta lui Ion Iliescu trebuie sa se recunoasca infrinta, iar in al doilea, ca PSD pierde cea mai importanta reduta din Moldova, atunci partidul de suflet al presedintelui intra intarit in alegerile parlamentare de la sfirsitul anului.

Alegerile locale 2008 vor sta sub semnul paruielii electorale de la Stefanesti. Nu atit datorita incidentului in sine si nici macar datorita supramediatizarii acestuia. Semnificatia intimplarii din comuna cu pricina e una mult mai generala pentru ca ilustreaza doua aspecte majore care vor influenta semnificativ viata politica romaneasca pe termen lung. Prima lectie e aceea ca guvernarea s-ar putea decide de acum incolo in principal in mediul rural. A doua e ca miza financiara pentru mediul rural a crescut foarte mult in ultima perioada. Din doua motive. Mai ales pentru localitatile situate in zonele limitrofe ale oraselor, miza imobiliara a explodat. Pretul terenurilor este in crestere nu doar in cazuri punctuale cum e acela de la Stefanesti, unde catalizatorul e constructia autostrazii, ci si datorita investitiilor in facilitati de productie care in mod inevitabil parasesc amplasamentele urbane. In al doilea rind, banii ce vor fi alocati de la buget si din fonduri europene in perioada urmatoare pentru zonele extra-urbane, drumuri, infrastructura de apa si canalizare, scoli etc, sint multi, foarte multi. Zeci de miliarde de euro! Iar aici jocurile se vor face mai ales la nivelul consiliilor judetene.

Asimetria urban – rural in ceea ce priveste participarea la vot deja vizibila la europarlamentare pare sa devina regula. Procentul de participare la vot a fost mai mare cu mai bine de 50 de procente in mediul rural fata de cel urban. Apatia extinsa a alegatorilor din orase, mai ales din capitala si din marile municipii din tara, a deplasat centrul de greutate electorala catre comune si sate. Or, e o mare deosebire intre votul din urban si cel din rural. In ultimul caz, capacitatea de manipulare si chiar aceea de a cumpara pe fata voturi, cum e cazul si la Stefanesti, e mult mai mare. Tendinta favorizeaza in principiu mai ales PSD si afecteaza zona de dreapta a esicherului politic. E vorba si de PD-L si de PNL. Bineinteles ca liberalii ar putea sa contrazica ultima asertiune pentru ca in aceste alegeri vor scoate, ca si la europarlamentare, scoruri mai bune in rural decit in urban. De exemplu, la alegerile de ieri, PNL a obtinut un scor aproape dublu in rural fata de cel din Iasi mai ales prin mecanismele explicate mai sus si datorita faptului ca fiind la guvernare si-a transferat mai multi primari PSD si PD in ograda proprie. Daca insa liberalii cred ca acest avantaj va functiona pe termen lung se iluzioneaza degeaba. Partidul d-lui Iliescu va face foarte probabil si in continuare legea in rural, mai ales datorita noului sistem de vot pentru presedintia consiliilor judetene, acceptat inexplicabil, o dovada de mare naivitate!, si de PD-L, si de PNL. Aceasta inseamna ca avantajul conjuctural de care liberalii dispun in prezent se va evapora in urmatorul ciclu electoral. Pe termen lung, ei au mare nevoie de electoratul urban, asa ca tendinta actuala, cu siguranta, nu-i avantajeaza.

De altfel, reactia post-alegeri din PNL va fi pina la urma relevanta pentru viitorul scenei poltice romanesti. Un excelent ph-metru. Deocamdata declaratiile lui Ion Iliescu si ale lui Crin Antonescu lasa sa se inteleaga faptul ca in interiorul celor doua partide exista nuclee influente care militeaza pe fata pentru o alianta PNL – PSD. Un sprijin liberal mai mult sau mai putin deschis pentru Sorin Oprescu cimenteaza decisiv o alianta de facto PSD – PNL pentru viitoarele alegeri. Ceea ce e probabil in regula pentru social – democrati, dar poate deranja o parte importanta din electoratul liberal care poate nu-l simpatizeaza pe Traian Basescu, dar e si mai putin probabil sa-si doreasca o asociere explicita cu Ion Iliescu, simbolul continuitatii dupa 1990 a fostului regim comunist. Pina acum, liberalii au mers cu un discurs ambiguu in ceea ce priveste alianta cu PSD, care, desi nu era foarte convingator pentru multa lume, lasa un anumit spatiu de manevra. Declaratii de genul celei facute de Crin Antonescu, evident resentimentare, elimina insa definitiv orice ambiguitate. Cu ce pret? Ramine de vazut in perioada urmatoare.

Dar care sint primele concluzii dupa alegerile de ieri, dincolo de consideratiile de mai sus. Situatia nu e inca transata. Daca PD-L reuseste sa cistige Bucurestiul si Iasul, doua alegeri cu mare incarcatura simbolica pentru ca, in primul caz ar insemna ca din nou coalitia anti-Basescu aflata sub bagheta lui Ion Iliescu trebuie sa se recunoasca infrinta, iar in al doilea ca PSD pierde cea mai importanta reduta din Moldova, atunci partidul de suflet al presedintelui intra intarit in alegerile parlamentare de la sfirsitul anului. In caz contrar, batalia electorala poate deveni destul de complicata.

La Iasi, cel putin, Dumitru Oprea intra in turul doi cu un semnificativ avantaj psihologic, dupa ce doar cu citeva zile in urma circulau predictii ca primarul in functie ar putea cistiga din primul tur. Cea mai mare problema a lui Gheorghe Nechita e aceea ca are o capacitate extrem de limitata de a atrage voturi suplimentare pentru turul doi. Pentru ca indiferent de ce mesaje le vor fi transmise dinspre PNL, e putin probabil ca un numar semnificativ dintre alegatorii care au optat pentru Cristian Adomnitei in primul tur sa se orienteze catre actualul primar. De aceea fostul rector al Universitatii pare sa intre in turul doi cu prima sansa.

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Politica

Comentariile sunt dezactivate.

© 2008 Alexandru Lăzescu | Ziarul De Iasi