Cine mai cumpara bilete la show-ul lui Sorin Oprescu?

» Data: 05/05/2008 » Secţiunea: Politica

Supraexpunerea mediatica de care a beneficiat a fost probabil utila pe termen scurt dar acestea sint efecte cu inertie limitata, mai ales ca electoratul din acest an pare sa fie cel mai apatic din perioada post-decembrista.

Daca nu am fi intrat in vacanta punte Paste – 1 Mai probabil ca macar o parte din presa ar mai fi comentat inca o vreme „patimile” lui Oprescu. Victimizat ca la carte prin intermediul episodului „respingerea candidaturii” si sprijinit chiar mai putin discret decit era de asteptat de o influenta falanga pesedista, doctorul pare hotarit sa se bata nu doar pentru a cistiga pentru partidul sau, e drept, camuflat ca „independent dizident”, pentru prima data, primaria capitalei, ci si pentru a matura echipa Geoana din fruntea PSD. Unii extind scenariul mai departe: de pe pozitia de primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu ar putea fi pregatit pentru a candida impotriva lui Traian Basescu la urmatoarele alegeri prezidentiale.

De altfel, nu ducem deloc lipsa de scenarii. Conform unuia dintre ele, formula cu doi candidati PSD a fost lucrata de citeva luni in laboratoarele partidului pentru a contracara deficitul traditional de incredere de care sufera in Bucuresti, din 1990 incoace, partidul fondat de Ion Iliescu. Ipoteze de acest tip sint intotdeauna apetisante intr-o tara in care atit unii comentatori, cit si destui oameni obisnuiti tind mai degraba sa se increada in astfel de mega-urzeli decit sa ia in calcul explicatii mai banale. Oricum e greu de crezut ca un partid atit de macinat de conflicte interne, asa cum este PSD in acest moment, e in stare sa pregateasca din timp, in mare secret, scenarii sofisticate.

Ceea ce nu inseamna insa ca in acest moment partidul cu pricina nu are in realitate de gestionat doua candidaturi. Atunci cind cineva ca Sorin Oprescu ameninta sa scindeze electoratul si asa nu foarte consistent al partidului, si tot ceea ce gasesc sa spuna la adresa sa lideri de prim rang ca Ion Iliescu, Nicoale Vacaroiu sau Miron Mitrea, ultimul nimeni altul decit seful campaniei electorale a PSD, sint doar cuvinte calde de apreciere, ceva nu e in regula. Insa pare mai probabil ca tabara anti-Geoana sa nu faca nimic altceva decit sa incerce sa exploateze incapatinarea de a candida a doctorului Oprescu, cine stie poate chiar a si incurajat-o in culise!, pentru a incerca sa debarce actuala conducere a partidului imediat dupa locale. Intr-adevar, daca Cristian Diaconescu se va clasa in urma lui Sorin Oprescu la viitoarele alegeri din Bucuresti, ceea ce nu e deloc imposibil, acest deznodamint va deveni aproape inevitabil.

Pentru ca altfel, daca cineva isi imagineaza ca „independenta” d-lui Oprescu va convinge multa lume si ca in acest fel candidatul neoficial scapa de stampila PSD se inseala. Alegatorii nu mai pot fi atit de usor dusi de nas, putini vor lua de bun circul cu demisia. Dupa cum si circul cu victimizarea prin respingerea in prima faza a candidaturii sale ar putea sa fie mai putin eficient decit si-au imaginat probabil artizanii acestuia. Supraexpunerea mediatica de care a beneficiat a fost probabil utila pe termen scurt dar acestea sint efecte cu inertie limitata, mai ales ca electoratul din acest an pare sa fie cel mai apatic din perioada post-decembrista. E drept ca Sorin Oprescu are un anumit sarm, dar pe de o parte e foarte strins asociat cu Ion Iliescu, o „marca” nu tocmai populara in capitala, iar pe de alta nu te poti pune in avangarda ofensivei anti-sistem dupa ce timp de aproape doua decenii te-ai aflat in esaloanele de virf ale formatiunii care pentru multi inca simbolizeaza continuitatea structurilor fostului regim comunist.

Dar chiar si in aceste conditii comportamentul mass media din perioada virfului de victimizare a lui Sorin Oprescu merita discutat. „S-a nascut astazi un om politic!” declama entuziast un cunoscut comentator politic dupa discursul acestuia care a urmat anuntului privind respingerea initiala a candidaturii sale. Citeva zile mai tirziu, in vinerea mare, televiziunile interpretind, asa cum numai noi in Romania stim sa o facem, conceptul de „breaking news”, au intrerupt tot ce se putea intrerupe pentru a anunta faptul ca decizia Biroului Electoral a fost invalidata si, victorie!, Sorin Oprescu va putea participa in alegeri. Cit e aranjament de culise, cit e lipsa de profesionalism, e greu de spus.

Insa doar faptul ca nu ieseau la socoteala niste semnaturi de pe listele de sustinere, aspect ramas inca neclar de altfel si astazi, si o conferinta de presa in care Sorin Oprescu acuza, previzibil, „fortele raului”, o ampla cabala transpartinica menita sa-l impiedice sa devina primarul general al capitalei, nu puteau naste peste noapte un mare lider politic. Dovada ca acest gen de discurs public avintat a si iesit repede din circuit. Show-ul in care joaca Sorin Oprescu a fost intens, dar a devenit intre timp tot mai putin convingator. Adeptii sai din culise se prea poate sa fi supralicitat talentul actorului principal si capacitatea acestuia de a capata consistenta. Pentru ca dincolo de cuvinte mai trebuie si ceva idei.

Din multe puncte de vedere alegerile din acest an vor fi atipice. Cel putin fata de ceea ce am vazut in trecut. Dincolo de apatie, un alt factor important este scaderea generala de credibilitate si de impact a mass media traditionale. Retetele de acum previzibile nu pot face minuni. Ironia e ca in timp ce in culise, mai ales televiziunile incearca sa convinga strategii partidelor ca „influenta” pe care o au de oferit face o adevarata avere, „cumparatorii”, adica alegatorii, par tot mai putin interesati de marfa mediatica expusa pe taraba.

» Citiţi şi alte articole din secţiunea: Politica

Comentariile sunt dezactivate.

© 2008 Alexandru Lăzescu | Ziarul De Iasi